Κομισιόν: Το σχέδιο εξοικομόνησης ενέργειας & απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας – REPowerEU

President of the EU_Commission, Ursula von der Leyen

Εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, η Ρωσία και ο Πούτιν διεξάγουν έναν βάναυσο πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ο οποίος θέτει θεμελιώδεις προκλήσεις ηια την Ευρωπαική Ενωση τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην παρουσίαση του προγράμματος REPowerEU.

Οι σημερινές προτάσεις στο Σώμα των Επιτρόπων αφορούν την ενεργειακή μας ασφάλεια εφοδιασμού, άμυνας και της γειτονικής μας Ουκρανίας. Ο πόλεμος του Πούτιν αναστατώνει την παγκόσμια αγορά ενέργειας, δείχνει πόσο εξαρτημένοι είμαστε από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και  πόσο ευάλωτοι είμαστε με το να στηριζόμαστε στη Ρωσία για την εισαγωγή των ορυκτών καυσίμων μας. Πρέπει τώρα να μειώσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα την εξάρτησή μας και μπορούμε.” σημειώνει η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Σύμφωνα με την Επιτροπή το σχέδιο “εξοικομόνησης ενέργειας και απεξάρτησης απο τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας (REPowerEU)”,  θα βοηθήσει στο να να εξοικονομηθεί περισσότερη ενέργεια και να επιταχυνθεί σταδιακά η κατάργηση ορυκτών καυσίμων και επενδύσεων εκκίνησης σε νέα κλίμακα.Το σχέδιο έχει τρία επίπεδα:

  • Από την πλευρά της ζήτησης, μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας
  • Από την πλευρά της προσφοράς, διαφοροποιώντας τις εισαγωγές ενέργειας μας μακριά από ορυκτά καύσιμα και
  • Επιταχύνοντας την καθαρή ενεργειακή μετάβαση

Τα μέτρα που προτείνει η ΕΕ

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο πιο γρήγορος και φθηνός τρόπος αντιμετώπισης του τρέχουσα ενεργειακή κρίση επισημαίνει, η Επιτροπή και συνεχίζει προτείνοντας να αυξηθεί  η ενεργειακή απόδοση της ΕΕ για το 2030 από 9% σε 13% και το 2030 από 40% σε 45% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  Αυτό θα συνοδεύεται από μια σειρά από ενέργειες για την κλιμάκωση και την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.

Για παράδειγμα, προτείνει να επιταχυνθούν διαδικασίες αδειοδότησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συναφείς υποδομές και να υπάρξει υποχρέωση ηλιακής στέγης για εμπορικά και δημόσια κτίρια έως το 2025 και για νέα κτίρια κατοικιών έως το 2029.

Οι ηγέτες των κυβερνήσεων της ΕΕ των 27 συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα για την κοινή αγορά αερίου, LNG και υδρογόνου. Ως μέρος του σχεδίου REPowerEU, προτείνουν έναν λειτουργικό τρόπο προς τα εμπρός, με κοινό μηχανισμό προμηθειών και κοινή προσέγγιση στις προμηθεύτριες χώρες. Ωστόσο επισημαίνουν ότι όλα αυτά θα απαιτήσουν τεράστιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Για τον λόγοι αυτό κινητοποιούνται κοντά στα 300 δισ. ευρώ. Περίπου 72 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 225 δισ. ευρώ σε δάνεια. Αυτό θα περιλαμβάνει κάποια χρηματοδότηση,  έως 10 δισεκατομμύρια ευρώ, σε κρίκους που λείπουν για το φυσικό αέριο και το LNG, έτσι ώστε κανένα κράτος μέλος να μην μείνει μόνο.. Και έως 2 δισεκατομμύρια ευρώ για υποδομές πετρελαίου ενόψει της διακοπής της αποστολής ρωσικού πετρελαίου.

Συντονισμός των κρατών μελών της ΕΕ για τις αμυντικές δαπάνες 

Όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στην άμυνα. και πρόσθεσε “Η επιστροφή του πολέμου στην Ευρώπη έχει υπογραμμίσει τις επιπτώσεις του χρόνια αμυντικής υποδαπανών. Χάσαμε μια δεκαετία σε αμυντικές επενδύσεις εξαιτίας όλων αυτών περικοπές. Ωστόσο, τα κράτη μέλη αντιστρέφουν τώρα αυτήν την τάση. Ανακοίνωσαν επιπλέον 200 δισεκατομμύρια ευρώ αμυντικές δαπάνες τα επόμενα χρόνια. Τώρα πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή. Εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα χρήματα δαπανώνται με συντονισμένο τρόπο, ότι αντιμετωπίζονται τα κενά ικανότητας.

Τέλος η Πρόεδρος  επισήμανε ότι “η Ευρώπη έχει αναγνωριστεί τόσο από την ΕΕ όσο και από το ΝΑΤΟ. Και ότι ενισχύει την ευρωπαϊκή αμυντική μας βιομηχανία βάσης μακροπρόθεσμα. Ζητάμε κοινή προμήθεια γιατί είναι καλύτερα επιχειρησιακά για τις ένοπλες δυνάμεις, οικονομικά και βιομηχανικά….”. “… Θα συστήσουμε άμεσα μια Task Force με τα κράτη μέλη για τον συντονισμό της άμεσης αναπλήρωσης και ανάγκες προμηθειών. Θα συνοδεύεται από ένα μέσο χρηματοοικονομικών κινήτρων για την από κοινού αγορά. Και το φθινόπωρο θα προτείνουμε έναν κανονισμό για να διασφαλίσουμε, ότι οι κοινές προμήθειες επωφελούνται από τον πλήρη ΦΠΑ απαλλαγή. Αυτό θα ενισχύσει την ανεξαρτησία και την ανθεκτικότητά μας. Και ταυτόχρονα θα γίνει ενίσχυση του ΝΑΤΟ.” είπε.