Οι γαστρονόμοι το προτιμούν για τους νόστιμους καρπούς του, βάζοντας το δίπλα σε γκουρμέ πιάτα ψαρικών λόγω της γλυκόξινης γεύσης του, οι κηπουροί το αγαπούν και το καλλιεργούν άλλοτε σε κήπους ή ακόμα και σα μπονσάι. Ο αειθαλής θάμνος Καλαμοντίν (Citrus mitis) με τη βοτανική του ονομασία citrofortunella προήλθε από τη διασταύρωση κουμκουάτ και μανταρίνιου.
Συνθήκες και Φροντίδα Καλαμοντίν
Καλαμοντίν ο πολυετής θάμνος που αγαπά πολύ το διάχυτο φως και φτάνει σε ύψος έως και 2 μέτρα. Απολαμβάνουμε τα λευκά άνθη της, αρκετές φορές τον χρόνο: Μάιο, Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο. Η υγρασία του αέρα πρέπει να είναι σε ποσοστό 60 % όμως πέρα από το φως, της αρέσει και το βρόχινο νερό. Ο καρπός της έχει σφαιρικό πορτοκαλί χρώμα, σε μέγεθος μπαλάκι του Πινγκ-πονγκ ενώ η φλούδα της, είναι λεπτή και ζουμερή.
Για την προστασία του νερού από τα ακάρεα και τα βακτήρια, καλό θα ήταν μία φορά το εξάμηνο να ρίχνουμε ειδικά διαλύματα εσπεριδοειδών όπως το Fitosporin (σύμφωνα με τις οδηγίες). Αντέχει σε έδαφος κανονικό δηλαδή με Ph 5-6.5 ενώ κατά τα τέλη Μαρτίου, μπορούμε να ακολουθήσουμε τη διαδικασία της μεταμόσχευσης. Τα αποτελέσματα της φύτευσης των μοσχευμάτων, τα βλέπουμε 2-3 χρόνια αργότερα.
Πολλαπλασιασμός Καλαμοντίν
Το καλοκαίρι η καλαμοντίν μας έχει πλέον αναπτύξει νεαρά κλαδιά, μπορούμε να κόψουμε από την κορυφή της, φρέσκους βλαστούς μήκους 10-12 εκ. στους οποίους έχουν αναπτυχθεί μπουμπούκια. Στις άκρες των βλαστών της, βάζουμε διάλυμα ριζοβολίας (Rizobac) ή ακόμα και φυσική ορμόνη ριζοβολίας όπως μηλόξυδο με κανέλλα και έπειτα φυτεύουμε βαθιά τους βλαστούς σε μικρά κύπελλα, τα μοσχεύματα θέλουν ένα μήνα για να βγάλουν ρίζα. Η ρίζα θα φανεί από τα νέα φύλλα που θα εμφανιστούν.
Διατροφικά Οφέλη και Ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες
Το αιθέριο έλαιο της Citrus Microcarpa έχει αντιβακτηριακή δράση, διότι περιέχει λιμονένιο που χρησιμοποιείται στην παρασκευή φαρμάκων απώλειας βάρους και θεραπείας βρογχίτιδας ή σε παθήσεις του λαιμού και του αναπνευστικού. Τα φύλλα της επίσης, περιέχουν σιτρονέλλα η οποία βοηθά σε δερματικά προβλήματα, μώλωπες κ.α.
Η καλαμοντίν έχει πολλές ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες αφού είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C , ασβέστιο, κάλλιο, συγκρατεί τον σίδηρο, τέλος ελέγχει και τα επίπεδα χοληστερόλης. Επίσης βοηθά στη μείωση εμφάνισης ελκών, αθηροσκλήρωσης, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Τέλος φροντίζει το δέρμα ως φυσικό λευκαντικό καθαρίζοντας τις κηλίδες, αλλά και τα σημάδια γήρανσης, όπως ρυτίδες και ακμή.
Λίγα λόγια για την καλαμοντίν και την μαγειρική
Την λατρεύουν στην Ασιατική κουζίνα για αυτό και καλλιεργείται κυρίως στις Φιλιππίνες, τη Σουμάρτα, την Ινδονησία, την Μαλαισία, το Ταιβάν και την Κίνα. Η παραδοσιακή Φιλιππινέζικη κουζίνα, χρησιμοποιεί την καλαμοντίν σε διάφορα καρυκεύματα, ροφήματα, πιάτα, μαρμελάδες αλλά και μαρινάδες. Εάν σας αρέσει η γεύση των εσπεριδοειδών, τότε δοκιμάστε την μαρμελάδα που θα απογειώσει τον ουρανίσκο σας.
Μαρμελάδα Καλαμοντίν
- 1 κιλό καλαμοντίν ή κουμκουάτ,
- 750 γραμ. ζάχαρη,
- Μισό χυμό λεμονιού.
Εκτέλεση
Πλένουμε τα καλαμοντίν και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό να ξεπικρίσουν. Αυτή τη διαδικασία του ξεπικρίσματος την κάνουμε τρείς φορές. Τα στραγγίζουμε καλά, αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια και κόβουμε τα μισά σε μικρά κομμάτια, ενώ τα άλλα μισά, τα πολτοποιούμε.
Τοποθετούμε το μίγμα των καλαμοντίν στην κατσαρόλα (σε μέτρια προς δυνατή φωτιά) βάζοντας την ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσουν τα υγρά και να γίνει ένα μέτριο προς πηχτό μείγμα.
Η σπιτική μαρμελάδα είναι έτοιμη!