Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
Culpa News
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • LIFE
  • ΥΓΕΙΑ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • LIFE
  • ΥΓΕΙΑ
No Result
View All Result
Culpa News
No Result
View All Result
Home GASTRONOMY

Καλαμοντίν: Η διασταύρωση κουμκουάτ με μανταρίνι

Έχει πολλές ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες και είναι πλούσια σε βιταμίνες

Μυρτώ Αξελεράντου by Μυρτώ Αξελεράντου
16 Μαΐου, 2025
in GASTRONOMY
Καλαμοντίν: Η διασταύρωση κουμκουάτ με μανταρίνι

Οι γαστρονόμοι το προτιμούν για τους νόστιμους καρπούς του, βάζοντας το δίπλα  σε γκουρμέ πιάτα ψαρικών λόγω της  γλυκόξινης γεύσης του, οι κηπουροί το αγαπούν και το καλλιεργούν άλλοτε σε κήπους ή ακόμα και σα μπονσάι. Ο αειθαλής θάμνος Καλαμοντίν (Citrus mitis) με τη βοτανική του ονομασία citrofortunella  προήλθε από τη διασταύρωση κουμκουάτ και μανταρίνιου.

Συνθήκες και Φροντίδα Καλαμοντίν

Καλαμοντίν ο πολυετής θάμνος που αγαπά πολύ το διάχυτο φως και φτάνει σε ύψος έως και 2 μέτρα. Απολαμβάνουμε τα λευκά άνθη της, αρκετές φορές τον χρόνο: Μάιο, Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο. Η υγρασία του αέρα πρέπει να είναι σε ποσοστό 60 % όμως πέρα από το φως, της αρέσει και το βρόχινο νερό. Ο καρπός της έχει σφαιρικό πορτοκαλί χρώμα, σε μέγεθος μπαλάκι του Πινγκ-πονγκ  ενώ η φλούδα της, είναι λεπτή και ζουμερή.

Για την προστασία του νερού από τα ακάρεα και τα βακτήρια,  καλό θα ήταν μία φορά το εξάμηνο να ρίχνουμε ειδικά διαλύματα εσπεριδοειδών όπως το Fitosporin (σύμφωνα με τις οδηγίες). Αντέχει σε έδαφος κανονικό δηλαδή με Ph 5-6.5 ενώ κατά τα τέλη Μαρτίου, μπορούμε να ακολουθήσουμε τη διαδικασία της μεταμόσχευσης. Τα αποτελέσματα της φύτευσης των μοσχευμάτων, τα βλέπουμε 2-3 χρόνια αργότερα.

Πολλαπλασιασμός Καλαμοντίν

Το καλοκαίρι η καλαμοντίν μας έχει πλέον αναπτύξει νεαρά κλαδιά, μπορούμε να κόψουμε από την κορυφή της, φρέσκους βλαστούς μήκους 10-12 εκ. στους οποίους έχουν αναπτυχθεί μπουμπούκια. Στις άκρες των βλαστών της, βάζουμε διάλυμα ριζοβολίας (Rizobac) ή ακόμα και φυσική ορμόνη ριζοβολίας όπως μηλόξυδο με κανέλλα και έπειτα φυτεύουμε βαθιά τους βλαστούς σε μικρά κύπελλα, τα μοσχεύματα θέλουν ένα μήνα για να βγάλουν ρίζα. Η ρίζα θα φανεί από τα νέα φύλλα που θα εμφανιστούν.

Διατροφικά Οφέλη και Ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες

Το αιθέριο έλαιο της Citrus Microcarpa  έχει αντιβακτηριακή δράση, διότι περιέχει λιμονένιο που χρησιμοποιείται στην παρασκευή φαρμάκων απώλειας βάρους και θεραπείας βρογχίτιδας ή σε παθήσεις του λαιμού και του αναπνευστικού. Τα φύλλα της επίσης, περιέχουν σιτρονέλλα η οποία βοηθά σε δερματικά προβλήματα, μώλωπες κ.α.

Η καλαμοντίν έχει πολλές ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες αφού είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C , ασβέστιο, κάλλιο, συγκρατεί τον σίδηρο, τέλος ελέγχει και τα επίπεδα χοληστερόλης. Επίσης βοηθά στη μείωση εμφάνισης ελκών, αθηροσκλήρωσης, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Τέλος φροντίζει το δέρμα ως φυσικό λευκαντικό καθαρίζοντας τις κηλίδες, αλλά και τα σημάδια γήρανσης, όπως ρυτίδες και ακμή.

Λίγα λόγια για την καλαμοντίν και την μαγειρική

Την λατρεύουν στην Ασιατική κουζίνα για αυτό και καλλιεργείται κυρίως στις Φιλιππίνες, τη Σουμάρτα, την Ινδονησία, την Μαλαισία, το Ταιβάν και την Κίνα. Η παραδοσιακή Φιλιππινέζικη κουζίνα, χρησιμοποιεί την καλαμοντίν σε διάφορα καρυκεύματα, ροφήματα, πιάτα, μαρμελάδες αλλά και μαρινάδες. Εάν σας αρέσει η γεύση των εσπεριδοειδών, τότε δοκιμάστε την μαρμελάδα που θα απογειώσει τον ουρανίσκο σας.

Μαρμελάδα Καλαμοντίν

  • 1 κιλό καλαμοντίν ή κουμκουάτ,
  • 750 γραμ. ζάχαρη,
  • Μισό χυμό λεμονιού.

Εκτέλεση

Πλένουμε τα καλαμοντίν και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό να ξεπικρίσουν. Αυτή τη διαδικασία του ξεπικρίσματος την κάνουμε τρείς φορές. Τα στραγγίζουμε καλά, αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια και κόβουμε τα μισά σε μικρά κομμάτια, ενώ τα άλλα μισά, τα πολτοποιούμε.

Τοποθετούμε το μίγμα των καλαμοντίν στην κατσαρόλα (σε μέτρια προς δυνατή φωτιά) βάζοντας την ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσουν τα υγρά και να γίνει ένα μέτριο προς πηχτό μείγμα.

Η σπιτική μαρμελάδα είναι έτοιμη!

Tags: ΚουμκουάτΚαλαμοντίν
ShareTweet
Previous Post

Χωρίς πρόοδο οι ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη

Next Post

Παγκόσμια πρωτιά για την Κρητική Terra Creta

Μυρτώ Αξελεράντου

Μυρτώ Αξελεράντου

Next Post
Παγκόσμια πρωτιά για την Κρητική Terra Creta

Παγκόσμια πρωτιά για την Κρητική Terra Creta

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διπλή διάκριση για το ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ στο διεθνές τουρνουά Sportsfest στην Κωνσταντινούπολη

Διπλή διάκριση για το ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ στο διεθνές τουρνουά Sportsfest στην Κωνσταντινούπολη

by CulpaNews Team
5 Ιουνίου, 2025
Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα stegasi.gov.gr – Όλες οι στεγαστικές παροχές με ένα κλικ

Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα stegasi.gov.gr – Όλες οι στεγαστικές παροχές με ένα κλικ

by CulpaNews Team
5 Ιουνίου, 2025
ΜΑΚΒΕΛ – EURIMAC: Προϊόντα ποιότητας, με σεβασμό στο περιβάλλον

ΜΑΚΒΕΛ – EURIMAC: Προϊόντα ποιότητας, με σεβασμό στο περιβάλλον

by CulpaNews Team
3 Ιουνίου, 2025
Ανδρουλάκης: Χαμηλοί μισθοί και ακρίβεια διώχνουν τους νέους από την Ελλάδα

Ανδρουλάκης: Χαμηλοί μισθοί και ακρίβεια διώχνουν τους νέους από την Ελλάδα

by CulpaNews Team
3 Ιουνίου, 2025
Άκης Σκέρτσος: Διαγενεακή αλληλεγγύη και νέοι στην πολιτική – Η Ελλάδα που Θέλουμε

Άκης Σκέρτσος: Διαγενεακή αλληλεγγύη και νέοι στην πολιτική – Η Ελλάδα που Θέλουμε

by CulpaNews Team
2 Ιουνίου, 2025
Ο Κάρολ Ναβρόφσκι νέος πρόεδρος της Πολωνίας – Στροφή στην εθνικιστική δεξιά

Ο Κάρολ Ναβρόφσκι νέος πρόεδρος της Πολωνίας – Στροφή στην εθνικιστική δεξιά

by CulpaNews Team
2 Ιουνίου, 2025
Προσωπικός αριθμός: Πως εκδίδεται – Τι αλλάζει στις ταυτότητες

Προσωπικός αριθμός: Πως εκδίδεται – Τι αλλάζει στις ταυτότητες

by CulpaNews Team
2 Ιουνίου, 2025
culpa-news-logo-7-white

Culpa Finance & Media

Επικοινωνία:info@culpanews.gr
Διαφήμιση: ads@culpanews.gr

moneyviewDark
culpanews-dark
Facebook X-twitter
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προβολή προτιμήσεων
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • LIFE
  • GASTRONOMY
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • AUTO & MOTO
  • TECH

© 2025 CulpaNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.