Κωνσταντινούπολη – Οι πρώτες άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μετά από τρία χρόνια πολέμου ολοκληρώθηκαν χωρίς ουσιαστική πρόοδο, ενώ η Ουκρανία χαρακτήρισε τις προτάσεις της Μόσχας «μη ρεαλιστικές» και «απορριπτέες εκ προοιμίου».
Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης υπό την αιγίδα της Τουρκίας, διήρκεσε λιγότερο από δύο ώρες, χωρίς να καταγραφεί κάποια συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική αντιπροσωπεία παρουσίασε απαιτήσεις που θεωρήθηκαν απαγορευτικές από την ουκρανική πλευρά, με μια πηγή να δηλώνει στο Reuters ότι «ξεπερνούν κατά πολύ οτιδήποτε έχει συζητηθεί στο παρελθόν».
Χαμηλές προσδοκίες – Τουρκία καλεί σε «άμεση κατάπαυση του πυρός»
Πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ο τουρκικός υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, τόνισε την ανάγκη για άμεση εκεχειρία: «Κάθε μέρα καθυστέρησης σημαίνει περισσότερους θανάτους», δήλωσε. Ωστόσο, οι ελπίδες για διάλογο είχαν ήδη εξασθενίσει μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε ότι «τίποτα δεν θα αλλάξει χωρίς συνάντηση με τον Πούτιν».
Από την πλευρά της, η Ουκρανία επέμεινε στην ανάγκη για «πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός», όπως ανέφερε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Εάν η Ρωσία αρνηθεί, το Κίεβο ζητά νέες «βαρύτατες κυρώσεις» κατά του ρωσικού ενεργειακού και τραπεζικού συστήματος.
Αδύναμη ρωσική αντιπροσωπεία; – Ερώτημα για μελλοντικό διάλογο
Ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «οι ομάδες είναι έτοιμες να συνεχίσουν τις συνομιλίες», αλλά επέκρινε τη ρωσική αντιπροσωπεία ως «αδύναμη» και ανίκανη να λάβει αποφάσεις. Παράλληλα, μια ουκρανική διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία του Κιέβου, με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ούμεροφ, θα μπορούσε να προετοιμάσει μια άμεση συνάντηση Ζελένσκι-Πούτιν, αν και αυτό δεν φαίνεται να βρίσκεται στο τραπέζι προς το παρόν.
Μέχρι στιγμής, η Ρωσία δεν έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το αποτέλεσμα των συνομιλιών. Οι Ουκρανοί απεσταλμένοι αναμένεται να δώσουν συνέντευξη Τύπου σύντομα, ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί για οποιαδήποτε ένδειξη κίνησης.
Το ερώτημα παραμένει: Υπάρχει χώρος για ειρηνευτική λύση, ή ο πόλεμος θα συνεχιστεί χωρίς εξόδους;