Καίγεται η μισή Ελλάδα – Ανυπολόγιστες καταστροφές σε Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Λακωνία

Συνέχισαν όλη τη νύχτα το καταστροφικό τους έργο, οι τεράστιες φωτιές στην Αττική και όλη την Ελλάδα, κάνοντας την χθεσινή νύχτα ίσως την χειρότερη  των τελευταίων ετών, για δεκάδες κατοίκους. Ο πύρινος εφιάλτης συνέχιζε να καίει όλη τη νύχτα χιλιάδες στρέμματα δάσους, σπίτια, επιχειρήσεις, περιουσίες σε Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Λακωνία.

Οι φωτιές στην Αττική

Τα κύρια μέτωπα στην Αττική που συνεχίζουν να καίνε ό,τι βρουν μπροστά τους είναι σε Καπανδρίτι, Ιπποκράτειο Πολιτεία και Αφίδνες, ενώ νωρίς εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους το Καλέντζι.

Στην Αττική η φωτιά που ξεκίνησε στη Βαρυμπόμπη και αφού πέρασε μέσα από Κρυονέρι και Δροσοπηγή, στη συνέχεια έφτασε στην Εθνική οδό, στα διόδια των Αφιδνών και σε λίγη ώρα βρέθηκε απέναντι προς το Καπανδρίτι.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική στη φωτιά στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, του δήμου Αχαρνών Αττικής επιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Ε/Π και 7Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Βοήθεια από ευρωπαϊκές χώρες

Ήδη από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα, ενώ έχουν φτάσει και οι δυνάμεις από ξένες χώρες, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Στις 1 τα ξημερώματα της Παρασκευής έφτασαν 83 Γάλλοι πυροσβέστες και  2 αεροσκάφη στο πλαίσια της ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού.

Βοήθεια αναμένεται από σήμερα και άλλες ευρωπαϊκες χώρες, καθώς στις επιχειρήσεις Συγκεκριμένα, από τη Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα, από την Κύπρο 40 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη, από τη Σουηδία 2 αεροσκάφη και από την Ελβετία ελικόπτερα.

 

Απαγορεύεται η παραμονή, διέλευση σε δάση και άλση ως τις 9 Αυγούστου

Να σημειώσουμε  ότι από σήμερα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που θα ισχύσει μέχρι τη Δευτέρα, 9 Αυγούστου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, π.χ. οξυγονοκόλληση ή καύση εύφλεκτης ύλης.  παράβαση του νόμου, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπει στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

Οι υπόλοιπες πυρκαγιές ανά την Ελλάδα

Εκτός από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική, οι φλόγες συνεχίζουν να καίνε σε πολλά σημεία της Ελλάδος και ειδικότερα σε Εύβοια, Ηλεία, Άνω Μεσσηνία, Γρεβενά, Φωκίδα, Κόνιτσα και στην Καλαμάτα.

Εύβοια – Αγία Άννα

Δύσκολη νύχτα πέρασαν και οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας, καθώς οι φλόγες καίνε σπίτια στην Κεράμεια, ενώ έφτασαν και στην Αγία Άννα, όπου απομακρύνθηκαν περισσότερα από 200 άτομα με πλωτά μέσα προς την παραλία Κρύα Βρύση και από εκεί προς το Μαντούδι.

Ηλεία

Από το μεσημέρι της Πέμπτης, η πυροσβεστική έδωσε εντολή για την προληπτική εκκένωση δέκα κοινοτήτων, ενώ ήδη από την Τετάρτη, είχαν εκκενωθεί άλλες 29 περιοχές, γύρω από την η Αρχαία Ολυμπία. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, καταγγέλει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού. 

Μάνη

Εκκενώθηκαν ήδη οικισμοί και το κάμπινγκ στο Μαυροβούνι, ενώ τα  ξημερώματα δόθηκε εντολή σε κατοίκους και επισκέπτες για προληπτικούς λόγους η εκκένωση άλλων  7 οικισμών στην Μάνη. Η συγκεκριμένη φωτιά είναι σε δύσβατο σημείο και το πύρινο μέτωπο είναι ενεργό εδώ και δύο ημέρες.

Τέλος, οι φωτιές σε Χαλκιδική και Κιλκίς, έχουν οριοθετηθεί, ενώ σε Κέρκυρα, Καρδίτσα και Ρόδο, τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο.