Ισπανική Φαντασία την ημέρα των ερωτευμένων στο Μέγαρο

Oscar Navaro

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό την διεύθυνση του διεθνούς φήμης Ισπανού συνθέτη και μαέστρου Oscar Navarro, θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου στις 20:30 στο Μέγαρο Μουσικής, την «Ισπανική Φαντασία». Οι περίφημες θαρθουέλες (zarzuelas), τα λυρικά σόλο τραγούδια, γνωστά και ως romanza υπό τη μορφή ισπανικού μουσικού θεάτρου, την ημέρα των ερωτευμένων που επέλεξε ως ημερομηνία το Μέγαρο, έχουν την τιμητική τους.

Τι θα ακούσουμε στο Πρώτο Μέρος του Προγράμματος

Στο πρώτο μέρος του Προγράμματος, θα ακούσουμε τα εξής έργα Ισπανών Συνθετών:

«La boda de Luis Alonso» του Geronimo Gimenez. Η δράση διαδραματίζεται το 1840. Ο πρωταγωνιστής Αλόνσο πρόκειται να παντρευτεί την Maria, η οποία είναι πολύ νεότερη γυναίκα από αυτόν. Η Maria όμως, νιώθει ζήλια για τον Gabrie (τον πρώην φίλο της), ο οποίος καλεί τον μελλοντικό της άνδρα σε ταυρομαχία. Στο τέλος όταν ο Gabrie  με την Maria μένουν μόνοι, τότε ο ίδιος την κατηγορεί γιατί έκανε το λάθος, να επιλέξει κάποιον τόσο ηλικιωμένο.

«Suite Espanola, op 47 » του Isaac Albeniz. Ο Συνθέτης Albeniz,  ήταν ένας από τα ηγετικά μέλη της Ισπανικής Εθνικής Σχολής, που κυριάρχησε στην ισπανική μουσική. Η Suite Espanola, είναι μία συλλογή μουσικών κομματιών, που απεικονίζουν διαφορετικές περιοχές και μουσικά στυλ της Ισπανίας. Γράφτηκε το 1886 προς τιμήν της Βασίλισσας της Ισπανίας. Θα ακούσουμε: Το Sevilla, ένα παραδοσιακό σεβιλιάνικο χορό, το Castillas το οποίο έχει τις ρίζες του σε έναν καστιλιάνικο λαϊκό χορό και το πασίγνωστο Asturias Leyenda, όπου μπλέκονται μαγευτικά οι φλογεροί ανδαλουσιανοί ρυθμοί Flamenco. Οι τρείς χοροί αποτελούν τα βασικά συστατικά της κιθαριστικής λογοτεχνίας του 20ου αι.

«Dona Francisquita » του Amadeo Vives. Βασίζεται στο έργο του Lope de Vega: «Ο έξυπνος εραστής». Μία δημοφιλή παρτιτούρα γεμάτη χρώματα και την κωμική ιστορία πολλαπλών ερωτικών τριγώνων, που τελειώνει αισίως για τους νεαρούς εραστές Francisquita και Fernando. Έχουν γίνει αρκετές κινηματογραφικές προσαρμογές του δημοφιλούς μουσικού έργου, μια από αυτές προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών το 1953.

«Danzas fantasticas op. 22 » του Joaquin Turina. Οι Φανταστικοί χοροί, είναι εμπνευσμένοι από το μυθιστόρημα «La orgia» του συγγραφέα Jose Mas. Αποσπάσματα του βιβλίου είναι τυπωμένα στην αρχή κάθε φανταστικού χορού, το έργο το αφιέρωσε ο συνθέτης στην σύζυγό του Τουρίνα.

«La Revoltosa » του Ruperto Chapi. Το λιμπρέτο είναι πιστή αντανάκλαση της λαϊκής γειτονιάς της Μαδρίτης του 19 ου αι. Ο Felipe είναι ο γείτονας της αυλής, που καυχιέται ότι είναι ο μόνος, που αντιστέκεται στη γοητεία της Mari Pepa, μέσα του όμως καίγεται από έρωτα γι’ αυτήν.

Τι θα ακούσουμε στο Δεύτερο Μέρος του Προγράμματος

Στο δεύτερο μέρος του Προγράμματος, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, θα ερμηνεύσουν τα εξής έργα Ξένων Συνθετών :

«Nights in the gardens of Spain» του Manuel de Falla (Αμέρος). Αναφέρεται στο Ισπανό-Αραβικό παρελθόν της Ανδαλουσίας. Το έργο απεικονίζει τρείς κήπους: Ο πρώτος κήπος βρίσκεται στην Γρανάδα, στο ανάκτορο Αλάμπρα που μυρίζει ολάνθιστο γιασεμί. Ο δεύτερος κήπος είναι άγνωστος, μακρινός, υπάρχει όμως εκεί γύρω, ένας εξωτικός χορός. Ο τρίτος είναι στα νότια της Ισπανίας, στην Κόρδοβα. Σολίστ στο πιάνο είναι η Αλεξία Μουζά.

Αλεξία Μουζά

«The Three-Cornered Hat» του Manuel de Falla (suite no 2). To «Τρίγωνο καπέλο» είναι ένα μπαλέτο που παραγγέλθηκε από τον Sergei Diaghilev το 1919. Το σκηνικό του έργου είναι ένας μύλος στην Ανδαλουσία. Ο μυλωνάς προσπαθεί να διδάξει σε έναν κότσυφα να κελαηδήσει δύο φορές. Το πουλί τον παρακούει και κελαηδά τρείς, ο μυλωνάς τον μαλώνει, τότε έρχεται η γυναίκα του και του προσφέρει σταφύλι. Το πουλί το παίρνει και κελαηδά δύο φορές! Ο μυλωνάς και η γυναίκα του γελούν με αυτό και συνεχίζουν τη δουλειά τους.

«Hispania » του Oscar Navarro. To έργο είναι αφιερωμένο στη «Δημοτική μπάντα του Αλικάντε» με αφορμή τη συμπλήρωση της πρώτης εκατονταετηρίδας (1913-2013). « Με αυτό το κομμάτι ήθελα να δώσω μία φρέσκια πινελιά, χωρίς να χάσω την παραδοσιακή ουσία δηλαδή τους ρυθμικούς χορούς της λαογραφίας μας.» τόνισε ο Συνθέτης και Μαέστρος της βραδιάς Oscar Navarro.

Λίγα λόγια για την πιανίστρια Αλεξία Μουζά

Πιανίστρια με «καταπληκτική ενέργεια, καθαρότητα και ακρίβεια» σύμφωνα με τις κριτικές. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με την μητέρα της, κέρδισε σε ηλικία 11 ετών στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου «Φίλων 2000». Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο πιάνο στην Ιταλία στην Ακαδημία Pianistica Internazionale . Συνέχισε τις σπουδές της με υποτροφίες στο Artist Boston University και στο Ισραήλ στην Buchmann Mehta School of Music. Έχει εμφανιστεί σε μεγάλες αίθουσες όπως: Carnegie Hall (Ν. Υόρκη), Concert Hall (Χονγκ Κόνγκ), Mozarteum (Σάλτσμπουργκ), Bunka Kaikan Recital Hall (Τόκιο) κ.α. Ως προσκεκλημένη σολίστ έχει παίξει με τις ορχήστρες: Haydn Orchestra, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), Philharmonic Orchestra Mihail Jora , Κρατική Συμφωνική Μεξικού και Τόκιου κ.α.

Λίγα λόγια για τον Ισπανό μαέστρο Oscar Navarrο

Συνθέτης , Μαέστρος και κλαρινετίστας είναι ο Oscar Navarro. Γεννήθηκε το 1981 και σπούδασε σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στην Βαλένθια, στο: «Allegro International Music Academy». Κατόπιν επιλέχθηκε από το πιο διάσημο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ «Thornton School of Music». Έχει γράψει μουσική για ντοκιμαντέρ και ταινίες, ήταν υποψήφιος για βραβείο καλύτερης μουσικής στο Goya Awards 2014, ενώ απέσπασε το βραβείο Goya 2016, για καλύτερο ντοκιμαντέρ. Έχει δικό του label με τίτλο «Oscar Navarro music» όπου δημοσιεύει και πουλάει αποκλειστικά όλες του τις παρτιτούρες σε όλο τον κόσμο. Επίσης έχει και τη δική του συμφωνική ορχήστρα με όνομα: «Oscar Navarro Symphonic Orchestra».

Ας απολαύσουμε την φλογερή αυτή βραδιά, που μας ετοίμασε η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 14.02.22 & ώρα 20:30 αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τιμές Εισιτηρίων: κανονικό (12 €- 10 €-8 €), φοιτητές και νέοι έως 25 ετών, ΑΜΕΑ, άνεργοι (4 €).

Πληροφορίες εδώ για τη μουσική εκδήλωση & τα ισχύοντα μέτρα προστασίας Covid 19