Πρωταθλήτρια στις επενδύσεις η Ελλάδα

Photo: pixabay

Θετικά αποτιμούν στην κυβέρνηση, παρά τις πρωτόγνωρες εξωγενείς προκλήσεις και διεθνείς κρίσεις, τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Οικονομικοί αναλύτες θεωρούν, ότι η οικονομία της χώρας σε βρίσκεται σωστή κατεύθυνση συνεχίζονας τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και πετυχαίνοντας συγχρόνως αποτελέσματα προς όφελος όλων των πολιτών.

Ανάμεσα στ’ άλλα οι ειδικοί αναφέρονται στους ιδιαίτερα θετικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας, όπως, ότι:

  • Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε το πρώτο 9μηνο του 2021, κατά 3,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019.
  • Η ανεργία από 17,3% το 2019 έπεσε στο 12,7% τον Δεκέμβριο και για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων στη χώρα μας έφτασε τα 4 εκατομμύρια.
  • Ο κύκλος εργασιών πολλών επιχειρήσεων έχει αγγίξει το επίπεδο του 2019.
  • Οι καταθέσεις πολιτών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 43 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, με το 52% της αύξησης να προέρχεται από τα νοικοκυριά.
  • Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έφτασε, στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 21 ετών, υπερβαίνοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η οικονομία ανακάμπτει ισχυρά, με ρυθμό ανάπτυξης που ξεπερνά κάθε πρόβλεψη

Τα παραπάνω έρχεται να επιβεβαιώσει η ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute of International Finance, IIF), το οποίο στην τελευταία του ανάλυση, αναδεικνύεται η Ελλάδα Πρωταθλήτρια των επενδύσεων στην περίοδο από το 4ο τρίμηνο του 2019 έως το 4ο τρίμηνο του 2021. Τη συγκεκριμένη περίοδο ο ρυθμός πραγματικής αύξησης των επενδύσεων (ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου) προσεγγίζει το 20% στην Ελλάδα, επίδοση που καθιστά τη χώρα μας παγκόσμια πρωταθλήτρια των επενδύσεων και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από την δεύτερη χώρα, ενώ μάλιστα στην ευρωζώνη σημειώνεται πτώση της τάξης του 10%.

Πρόκειται για ακόμη μια σημαντική αναγνώριση της πολύ μεγάλης απόστασης που έχει διανύσει η Ελλάδα από τελευταία στην ευρωζώνη στις επενδύσεις τον Ιούνιο του 2019 σε έναν από τους ελκυστικότερους επενδυτικούς προορισμούς παγκοσμίως

Μείζονος σημασίας είναι ταυτόχρονα το γεγονός ότι επιλέγουν για επενδύσεις τη χώρα μας παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί  όπως η JPMorgan, η Microsoft, η Amazon, η Google, η Cisco, η Pfizer. Δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας με υψηλές αποδοχές  και δίνουν έμπρακτα ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας μας.

Πηγή: moneyview.gr