Ισπανία: Σοσιαλιστές & Podemos αρνήθηκαν να καταδικάσουν τις απειλές της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας

Το σοσιαλιστικό κόμμα της Ισπανίας (PSOE) και οι Podemos, αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν την πρόταση του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος για καταδίκη των απειλών που εξαπολύει η Τουρκία σε βάρος της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας.

Το Ισπανικό Λαϊκό Κόμμα κατέθεσε ψήφισμα 15 σημείων σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ένα εκ των οποίων ήταν η τουρκική προκλητικότητα κατά της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, στο “σημείο οκτώ” του ψηφίσματος, αναφέρεται: «Καλούμε την κυβέρνηση να υποστηρίξει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και να καταδικάσει την τουρκική παρεμπόδιση, καθώς και να καταδικάσει την απειλή σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας».

Οι βουλευτές του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (Partido Popular), καθώς και αυτοί του ακροδεξιού κόμματος (VOX) τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος. Ωστόσο, το σοσιαλιστικό εργατικό κόμμα (PSOE), ψήφισε «Όχι», ενώ οι Podemos απείχαν της ψηφοφορίας.

Τα δύο κόμματα της αριστεράς απέφυγαν την ευθεία και δημόσια καταδίκη της Τουρκίας – που θα συνέβαινε σε ενδεχόμενο «Ναι» στην πρόταση του Λαϊκού Κόμματος, ενώ παράλληλα το πολιτικό «θερμόμετρο» στην ιβηρική χώρα ανέβηκε κατακόρυφα.τα κόμματα της συγκυβέρνησης (PSOE και Podemos) δεν υπερψήφισαν την πρόταση, διαλέγοντας όμως διαφορετικές στάσεις.

Η διαφοροποίηση των Podemos από τον πλειοψηφικό εταίρο της κυβέρνησης φαίνεται να δημιουργεί βαθύ «ρήγμα» στην κυβέρνηση συνεργασίας της Ισπανίας. Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας κάνουν λόγο για «εμφανείς και βαθιές διαφορές εντός της κυβέρνησης συνασπισμού», ενώ δημοσιεύματα, μιλούν ότι οι διαφορές έχουν αρχίσει να είναι ιδιαίτερα έντονες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.