Η Xiaomi εξαγοράζει τη Saab-Nevs;

Photo: saabplanet.com

Πριν λίγες ημέρες, τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης άρχισαν να γράφουν για τα οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο κινεζικός γίγαντας Real Estate Evergrande Group, ο οποίος είναι ο βασικός μέτοχος της εταιρείας Nevs, η οποία πριν δέκα χρόνια, είχε εξαγοράσει την τότε χρεοκοπημένη σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Saab.

Δεύτερη ευκαιρία στη Saab μέσω της Xiaomi

Τα προβλήματα του ομίλου φαίνεται πως μεταφέρθηκαν και στην θυγατρική της εταιρεία  Nevs, η οποία ανακοίνωσε την πιθανή απόλυση 300 εργαζομένων στο Trollhättan της Σουηδίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες ειδήσεις, ότι έχει απομείνει από την “Saab Automobile”, την οποία ανέλαβε η Nevs, φαίνεται να έχει μια δεύτερη ευκαιρία να επιβιώσει ξανά.

Σύμφωνα με επενδυτικές πηγές, ο καινοτόμος τεχνολογικός γίγαντας Xiaomi (και η κρατική εταιρεία Shenzhen επενδύσεων), βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Evergrande, σχετικά με την εξαγορά του 65% του μεριδίου της μονάδας ηλεκτρικών οχημάτων (EV), μεταξύ των οποίων και η εταιρεία NEVS. Προκειμένου να ηρεμήσει τους μετόχους, ο Όμιλος Evergrande ανακοίνωσε πριν από δέκα ημέρες ότι η “China Evergrande New Energy Vehicle Group Limited”, στην οποία ανήκει η NEVS, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση της θυγατρικής τους.

Πρώτη σε πωλήσεις smartphones παγκοσμίως η Xiaomi

Για όσους δεν γνωρίζουν, η Xiaomi ανακοίνωσε πριν από 10 ημέρες, ότι έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως, αφού κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2021, ξεπέρασε σε πωλήσεις smartphones τη Samsung και την Apple, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε  Counterpoint Research.

Να σημειώσουμε ότι στα τέλη Μαρτίου, η διοίκηση της Xiaomi πήρε την απόφαση να επενδύσει σε ηλεκτρικά έξυπνα οχήματα και ήταν σε επαφή με διάφορους κατασκευαστές αυτοκινήτων, χωρίς να έχει αποφασίσει ακόμη με ποια θα συνεργαστεί. Όπως αποδεικνύεται, θα μπορούσε να είναι ο Όμιλος Evegrande με τις πολλές μάρκες EV, συμπεριλαμβανομένου του NEVS με σουηδικές ρίζες.

Δυναμική είσοδο στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων (EV)

Η κατασκευάστρια smartphones Xiaomi είναι αποφασισμένη να κατακτήσει την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, αφού αποκάλυψε τη φιλοδοξία της, με την επένδυση EV, αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο. Να υπενθυμίσουμε ότι παρόμοιες αποφάσεις ελήφθησαν και από δύο άλλους μεγάλους κατασκευαστές smartphones και καινοτόμου τεχνολογίας, τη Huawei και την Apple.

Ως εκ τούτου, είναι πιθανό ότι έμμεσα, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής smartphones να σώσει ξανά την Nevs και το κέντρο ανάπτυξης στο Trollhättan στη Σουηδία. Μια πιθανή συμφωνία με τον Όμιλο Evergrande, θα παρείχε στην Xiaomi εγκαταστάσεις παραγωγής να προωθήσει τα σχέδια της, για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

culpanews.gr με πληροφορίες από την saabplanet.com