Η Xiaomi θα επενδύσει $10 δισ. στη παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων

mi.com

Η κινεζική εταιρεία smartphones Xiaomi εισέρχεται στη παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων (EV), επενδύοντας συνολικά $10 δισ. στα επόμενα δέκα χρόνια. Ο κινέζικος τεχνολογικός γίγαντας δήλωσε ότι στόχος του είναι να “προσφέρει ποιοτικά έξυπνα ηλεκτρικά οχήματα”.

Η Xiaomi είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής smartphone στον κόσμο πίσω από την Apple και τη Samsung, σύμφωνα με την εταιρεία Canalys. Η εταιρεία πρόκειται να εισέλθει σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά, αυτή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η οποία θα έχει κύριους “αντιπάλους” την Apple και την Huawei.

Η Xiaomi με θυγατρική της εισέρχεται στη παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων

Η Xiaomi για την υλοποίησει του σχεδίου της, θα προχωρήσει στη δημιουργία μιας θυγατρική εταιρείας με αρχικό κεφάλαιο περίπου 1,5 δισ. δολαρίων, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Lei Jun να ηγείται της νέας επιχείρησης. “Η απόφαση ελήφθη μετά από πολλούς γύρους συζητήσεων μεταξύ όλων των εταίρων μας, και αυτό θα είναι το τελευταίο μεγάλο επιχειρηματικό έργο της ζωής μου”, ανέφερε σε δήλωση ο Lei Jun.

Μέχρι στιγμής, η εταιρεία δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για το αν θα παράγει μοντέλα χαμηλού προϋπολογισμού ή θα στοχεύσει στο κορυφαίο άκρο της αγοράς. Ήδη στην Κίνα δραστηριοποιούνται εκατοντάδες εταιρείες που παλεύουν για ένα μερίδιο στην αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο. Τα μοντέλα που κυκλοφορούν στην Κίνα κυμαίνονται από το “μικροσκοπικό” Hong Guang Mini EV, το οποίο πωλείται περίπου  $4.500 έως τη νέα ηλεκτρική μάρκα υψηλής τεχνολογίας Zeekr, η οποία ανήκει στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας Geely.

Κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας στην κατασκευή (EV)

Οι ξένοι κατασκευαστές προσπαθούν επίσης να κατασκευάσουν (EV) για Κινέζους καταναλωτές. Η Tesla πρόκειται άμεσα να παραδώσει το μοντέλο Y στην Κίνα από το εργοστάσιό της στη Σαγκάη, ενώ και η Ford σχεδιάζει να κατασκευάσει εκεί την ηλεκτρική έκδοση του Mustang.

Άλλες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας έχουν επίσης δηλώσει την πρόθεσή τους να κατασκευάσουν αυτοκίνητα ή να συνεργαστούν με υπάρχουσες αυτοκινητοβιομηχανίες για την παραγωγή νέων τεχνολογιών οδήγησης. Ο γίγαντας μηχανών αναζήτησης Baidu ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα ξεκινήσει επίσης μια εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας, Alibaba, δημιούργησε μια κοινοπραξία (EV) με τη SAIC, ενώ και η εταιρεία εφαρμογών Didi Chuxing συνεργάστηκε με την αυτοκινητοβιομηχανία BYD για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων ειδικά σχεδιασμένων για τις υπηρεσίες της.

Τέλος η S&P Global Platts εκτιμά ότι τα “νέα ενεργειακά οχήματα” θα αντιπροσωπεύουν το 20% των συνολικών πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στην Κίνα έως το 2025.

Culpanews.gr με πληροφορίες από το BBC