Η Ρωσία ανακοίνωσε την απόσυρση των στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας [Τα επόμενα σενάρια]

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε την Τετάρτη ένα βίντεο που δείχνει τα στρατεύματα να αποχωρούν από την Κριμαία. Αυτό ήρθε μια ημέρα αφότου ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε, ότι η Ρωσία αποφάσισε «να αποσύρει εν μέρει τα στρατεύματα» από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Να σημειώσουμε, ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τρίτη την απόσυρση μονάδων, μόνο από τη Δυτική και Νότια Στρατιωτική Περιοχή της Ρωσίας. Οι μονάδες από την Κεντρική και Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια, που είναι μερικές από τις πιο προηγμένες της Ρωσίας, παραμένουν αναπτυγμένες και τις τελευταίες εβδομάδες έχουν τοποθετηθεί σε σχηματισμούς επίθεσης, μερικές σε απόσταση λίγων δεκάδων μιλίων από τα σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες.

Υπολογίζεται ότι 130.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται σε θέση στη βόρεια, ανατολική και νότια πλευρά της Ουκρανίας.

Πιθανή αποκλιμάκωση της έντασης στα ουκρανικά σύνορα

Η ανακοίνωση του Πούτιν είναι το ισχυρότερο μήνυμα από τη Ρωσία ότι προσπαθεί να αποκλιμακώσει την κατάσταση που οδήγησε στη στρατιωτική αντιπαράθεση κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Αυτό είναι το πρώτο σημάδι ότι η Ρωσία μπορεί να αποσύρεται από την κλιμάκωση, μετά από εβδομάδες αιχμής με τη Δύση.

Οι αναλυτές σημειώνουν, ότι ακόμη και αν η Ρωσία αποσύρει σημαντικό αριθμό μονάδων από τη Δυτική και Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια, θα εξακολουθεί να έχει αρκετές δυνάμεις για να εξαπολύσει σοβαρές στρατιωτικές εισβολές, ιδιαίτερα από το βορρά, προς την ουκρανική πόλη Χάρκοβο. καθώς και από τη χερσόνησο της Κριμαίας. Εκεί, η Ρωσία έχει δημιουργήσει μια τεράστια παρουσία στρατευμάτων που περιλαμβάνει αεροσκάφη επίθεσης και ειδικές δυνάμεις ταχείας αντίδρασης και αερομεταφερόμενες μονάδες.

Μόνο το ρωσικό ναυτικό έχει επαρκείς δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ για να πραγματοποιήσει μια σημαντική αμφίβια επίθεση στην ουκρανική ακτή, συμπεριλαμβανομένων ίσως 2.000 στρατιωτών και σχεδόν 200 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα φορτωμένα σε έξι μεγάλα αποβατικά σκάφη που αναπτύσσονται από τη Βαλτική και τη Βόρεια της Ρωσίας Στόλους.

Ποια ήταν η απάντηση των ΗΠΑ στην ανακοίνωση αποχώρησης της Ρωσίας;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη, ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν επαλήθευσαν τον ισχυρισμό της Ρωσίας, ότι αποσύρει ορισμένα στρατεύματα από τα σύνορα της Ουκρανίας, λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν «σε πολύ απειλητική θέση» και ότι «μια εισβολή παραμένει σαφώς πιθανή».

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει περισσότερους από 150.000 στρατιώτες που περικυκλώνουν την Ουκρανία, μια εκτίμηση υψηλότερη από αυτή που είχαν δώσει προηγουμένως Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Μιλώντας από το ανατολικό δωμάτιο του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να «δώσει στη διπλωματία κάθε ευκαιρία» για να αποτρέψει μια ρωσική εισβολή. Αλλά υποσχέθηκε επίσης να μην «θυσιάσει βασικές αρχές» σύμφωνα με το δικαίωμα των χωρών να καθορίζουν το σχήμα των συνόρων τους.

culpanews.gr με πληροφορίες από indianexpress.com