Ο Σύνδεσμος των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ε.Ε. (ACER) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν το κόστος της ενέργειας στις χώρες της Ε.Ε..
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η χώρα μας είναι πρώτη σε όλη την Ευρώπη στην ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας. Επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα προσφέρει τις υψηλότερες, ως ποσοστό του Α.Ε.Π., επιδοτήσεις, καθώς ξεπερνούν το 3,5%. Την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών παρεμβάσεων επισημαίνουν άλλωστε τόσο η Eurostat όσο και το HEPI (Ευρωπαϊκός Δείκτης Τιμών Ενέργειας). Συγκεκριμένα:
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του έτους κατατάσσεται στη δέκατη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. ως προς το κόστος του ρεύματος για τα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, η τελική (μαζί με φόρους και επιδοτήσεις) τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν στη χώρα μας 23,05 σεντς ανά κιλοβατώρα, έναντι 19,74 σεντς κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του HEPI (Ευρωπαϊκός Δείκτης Τιμών Ενέργειας) η τιμή λιανικής στην Ελλάδα ήταν η δεύτερη φθηνότερη, τον Σεπτέμβριο 2022, ανάμεσα στις 15 ευρωπαϊκές χώρες με κυμαινόμενα τιμολόγια.
Σε ό,τι αφορά το «σταθμισμένο κόστος για τον ηλεκτρισμό» (δηλ. ποσοστό δαπανών για την ενέργεια σε σχέση με το εισόδημα) που είμαστε στις πιο χαμηλές θέσεις και αφορά στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, περιλαμβάνονται παράγοντες όπως το ύψος του κατώτατου μισθού, οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της οικονομίας, η μείωση της ανεργίας κλπ. Σε αυτά έχουν σημειωθεί μεγάλες βελτιώσεις κατά την τελευταία τριετία, ωστόσο πρόκειται για εξελίξεις που χρειάζονται χρόνο, προκειμένου να αποτυπωθούν στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και να επηρεάσουν το σταθμισμένο κόστος για τον ηλεκτρισμό.
Ενδεικτικά είναι τρία ακόμα στοιχεία:
- Πρώτον, ότι η χώρα με το μεγαλύτερο σταθμισμένο κόστος για τον ηλεκτρισμό (Νορβηγία) έχει μια ανεπτυγμένη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, από την οποία αναμένει κέρδη- ρεκόρ για το 2023, πράγμα που σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη δεν είναι ανάλογη των τελικών τιμών που πληρώνει ο καταναλωτής.
- Δεύτερον, η Πορτογαλία που βρίσκεται πιο χαμηλά στην κατάταξη από την Ελλάδα, έχει τα τελευταία επτά χρόνια σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία, όμως, δεν έχει καταφέρει να μεταβάλλει τη δομή της πορτογαλικής οικονομίας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αυξήσει την αγοραστική δύναμη των Πορτογάλων.
- Και τρίτον, ότι μέσα στις επτά ευρωπαϊκές χώρες με τις μεγαλύτερες δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος αναλογικά προς το εισόδημα των πολιτών τους, οι τέσσερις έχουν υποστεί την περιπέτεια των μνημονίων τα περασμένα χρόνια (Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία), δηλαδή πρόκειται για οικονομίες που υφίστανται δομικούς μετασχηματισμούς αυτή την περίοδο.