Χριστουγέννα με νέα μέτρα, μάσκες & έπεται συνέχεια

Χριστούγεννα 2021 στην Αθήνα

Με την μετάλλαξη Όμικρον να εξαπλώνεται σε όλο το κόσμο και στη χώρα μας, γιορτάζονται τα φετινά Χριστούγεννα. Με βάση τις αποφάσεις της Επιτροπής των Ειδικών για τον κορονοϊό, από τα ξημερώματα της παραμονής Χριστουγέννων άρχισαν να εφαρμόζονται τα νέα έκτακτα, τα οποία θα διαρκέσουν έως και τις 2 Ιανουαρίου.

Τι ισχύει για σουπερμάρκετ & μέσα μαζικής μεταφοράς

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η μάσκα πλέον είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, στα γυμναστήρια και στα μπαρ. Η μάσκα δεν θα χρησιμοποιείται μόνο όταν κάποιος καταναλώνει τροφή ή ποτό. Στα σουπερμάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι πλέον υποχρεωτικές η διπλή μάσκα ή οι ενισχυμένες μάσκες.

Παράλληλα, ακυρώνονται όλες οι δημόσιες ή ιδιωτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα στη χώρα. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα. Επίσης, όσοι μπαίνουν στη χώρα, πέρα από το τεστ που υποχρεούνται να έχουν πριν την είσοδο τους, θα πρέπει, μετά από ισχυρή σύσταση της επιτροπής, να υποβάλλονται σε επαναληπτικά τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την ώρα που έρχονται στη χώρα μας.

Ισχυρή σύσταση, επίσης, κάνει επιτροπή για testing πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Όπως είπε ο υπουργός υγείας Θ. Πλεύρης, οι νεότεροι να βγουν, άλλα να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα επανασυνεδριάσει στις 27 Δεκεμβρίου και θα εκτιμήσει την αποδοτικότητα των νέων μέτρων έως τότε, αλλά όπως εξήγησε, είναι έτοιμη να προτείνει από τις 3 Ιανουαρίου νέα μέτρα τα οποία έχει ήδη εισηγηθεί και θα ανακοινωθούν όταν κριθεί αναγκαίο. Τα νέα αυτά μέτρα που πιθανόν θα ισχύσουν μετά τις 3 Ιανουαρίου θα έχουν να κάνουν με το ωράριο διασκέδασης, τις αθλητικές εκδηλώσεις, το σκέλος της τηλεργασίας και δραστηριότητες που δεν είναι ανάγκες.

Το 84% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι

Συναγερμός σήμανε σήμερα 24 Δεκεμβρίου στη χώρα μας, λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων. Συγκεκριμένα ακόμη 94 συμπολίτες μας έχασαν σήμερα τη ζωή τους από τη νόσο Covid-19, ενώ την ίδια στιγμή 624 βρίσκονται διασωληνομένοι στις ΜΕΘ, εκ των οποίων το 84% είναι ανεμβολίαστοι (524).

Σε 7.665 ανέρχονται τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.065.243. Αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε η Αττική με 3.433 νέα περιστατικά, ενώ στη περιοχή της Θεσσαλονικής εντοπίστηκαν 985 κρούσματα. Την ίδια στιγμή τα κρούσματα της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον στην χώρα μας αυξήθηκαν σε 54, ενώ 154 εξετάζονται ως ύποπτα.