Χαρδαλιάς: Αντιμετωπίσαμε 586 πυρκαγιές σε 8 ημέρες

Σε συνέντευξη Τύπου, στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, για τη διαχείριση των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, την τελευταία εβδομάδα. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε χαρακτηριστικά, ότι «κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε 586 φωτιές σε 8 ημέρες, από 1 έως 8 Αυγούστου», ενώ εκανε ειδική αναφορά για την διαχείριση των εναέριων μέσων.

Γιατί δεν έβλεπαν πυροσβεστικά αεροπλάνα οι κάτοικοι της Εύβοιας

Ειδικότερα μεταξύ άλλων ο κ. Xαρδαλίας απάντησε στις καταγγελίες κατοίκων της Εύβοιας ότι δεν έβλεπαν πυροσβεστικά αεροπλάνα στον ουρανό: «Έχουμε 74 εναέρια μέσα. Υπάρχει αντίληψη ότι πετάνε ταυτόχρονα. Από τα 74, τα 67 είναι πυρόσβεσης, τα υπόλοιπα αποτελούν συντονιστικά, μεταφοράς προσωπικού. Από τα 67 τακτικά, τα 6 με 7 έχουν συντηρήσεις. Από τα 60 που μένουν, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις. Έχουμε δηλαδή το ελικόπτερο στην Καβάλα για να αντιμετωπίσουμε μια πιθανή φωτιά στη Δαδιά. Ακόμη και να ρισκάραμε, η απόσταση και μόνο σημαίνει ότι με τον ανεφοδιασμό θα ήθελε δύο ώρες. Είναι 20 περιφερειακά σε 12 βάσεις για να διαφυλάξουν τις περιοχές αυτές. Από τα 40 που παραμένουν δεν πετάνε όλα μαζί. Σε κάθε έξοδο πετάνε σχεδόν τα μισά και τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να πετάξουν μετά. Άρα, λέμε ότι 20 από αυτά είναι στον αέρα. Αντιλαμβάνομαι αυτό που ακούγεται, γιατί οι κάτοικοι δεν τα έβλεπαν. Η εικόνα της Εύβοιας είναι αυτή (σ.σ.: δείχνει εικόνα με φωτιά μανιτάρι), ο καπνός δεν επιτρέπει στα εναέρια να πετούν. Από χθες δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο στην Εύβοια. Στις 2 το μεσημέρι χθες άνοιξε μια δίοδος, πέρασαν δύο ελικόπτερα, μετά έκλεισε ξανά. Το απόγευμα άνοιξε μια ακόμη δύο δίοδος, πέρασαν 2 Μ-8. Είναι επικίνδυνο στα τυφλά να πετάνε οι πιλότοι. Η φωτιά δημιουργεί μικροκλίμα. Για να πετάξουν τα εναέρια, χρειάζεται να διασφαλιστεί πώς θα προσεγγίσουν, πού θα ρίξουν και πώς θα φύγουν. Αν δεν πληρούνται και οι τρεις, δεν γίνεται η ρίψη»

Η φωτιά στην Εύβοια

Όσον αφορά τη φωτιά στην Εύβοια ο υφυπουργός σημείωσε: «Η χώρα μόνο δύο μέτωπα μπορεί να αντιμετωπίσει: ήταν 8 μεγάλες πυρκαγιές. Αντιμετωπίσαμε 99 πυρκαγιές σε μία μέρα. Όλος ο μηχανισμός ήταν ενεργοποιημένος. Δεν υποβαθμίσαμε καμία πυρκαγιά. Αν δείτε το βράδυ πώς έχει εξελιχθεί η πυρκαγιά με ριπές 6 μποφόρ στην Εύβοια, το πρωί η κατάσταση ήταν εξωπραγματική. Για πρώτη φορά έγινε ανάκληση αδειών. Κάθε σπίτι που χάνεται, κάθε άνθρωπος που παλεύει για το βιός του και το χάνει, για εμάς είναι μαχαιριά. Προείχε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Το μέτωπο στην Εύβοια, 23 χιλιόμετρα, κινούνταν ανεξέλεγκτο….».

Η δική μου παραίτηση είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού

Σε ερώτηση για την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στο πρόσωπό του, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε, ότι οι παραιτήσεις όλων των στελεχών της κυβέρνησης είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού και συμπλήρωσε ότι την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές.

«Δεν ξέρω αν υπάρχει οργανωμένο θέμα εμπρησμού. Η δική μου παραίτηση είναι πάνω πάνω στο συρτάρι του πρωθυπουργού, γιατί καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω και να πάρω δύσκολες αποφάσεις, που αφορούν την ανθρώπινη ζωή. Πάντα είχα αίσθηση καθήκοντος και πάντα αναλάμβανα την ευθύνη. Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού, δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου. Είναι πατριωτικό το καθήκον της συνεργασίας για τα θέματα αυτά. Κάθε σπίτι που χάνεται, για όλους εμάς, είναι μία τραγωδία και μία μαχαιριά στην καρδιά μας. Αυτές τις ημέρες δόθηκε μία τεράστια μάχη. Άυπνοι όλες αυτές τις ημέρες, μείναμε εκεί, καθοδηγώντας τα παιδιά της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού. Μία μάχη που ήταν η δυσκολότερη που υπήρξε ποτέ. Την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές. Σε αυτή την καταστροφή οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών».