Γερμανία: Η πρόταση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο είναι ασυμβίβαστη

Στο αδιέξοδο της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη αναφέρεται η γερμανική ιστοσελίδα tagesschau.de, εστιάζοντας στις δηλώσεις του ΓΓ Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες περί «αποτυχίας» των συνομιλιών, αλλά και στη διάθεση να συνεχίσει την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης.

Tagesschau: Οι συνομιλίες απέτυχαν για ακόμη μια φορά 

Μεταξύ άλλων η tagesschau.de σημειώνει: «Δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτέρες, κάτι που με απλά λόγια σημαίνει: Οι συνομιλίες για ακόμη μια φορά απέτυχαν. Από την Τρίτη είχαν συνέρθει για επαφές οι πολιτικές ηγεσίες Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων μαζί με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία (…) Οι απόψεις για το μέλλον της Κύπρου απέχουν πολύ η μια από την άλλη. Οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία θέλουν μια λύση δύο κρατών για το διχοτομημένο νησί. Υπό αυτό το πρίσμα, μια επανένωση, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, θα αποκλειόταν. Οι εκπρόσωποι των Ελληνοκυπρίων βλέπουν μια ομοσπονδία με δύο ομόσπονδα κράτη και μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση ως λύση. Αυτός ήταν ο στόχος και προηγούμενων ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών: Δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία 

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι μέτρο για εμάς αποτελούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε αυτό παραμένουμε απαράλλακτα. Η πρόταση για λύση δύο κρατών είναι ασυμβίβαστη με τις παραμέτρους του ΟΗΕ για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Χαιρετίζει δε την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να απευθύνει σύντομα πρόκληση για νέες συνομιλίες και χαρακτηρίζει «απογοητευτικό» το χθεσινό αποτέλεσμα, αν και, όπως αναφέρει, «λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί εκ των προτέρων, μπορούσε επίσης να προβλέψει κανείς ότι οι συνομιλίες θα ήταν εξαιρετικά δύσκολες».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εξακολουθούμε να στηρίζουμε απεριόριστα τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα, το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας Γκουτέρες συνεχίζει να αισθάνεται αφοσιωμένος στη διαδικασία των συνομιλιών και ότι σκοπεύει να απευθύνει εκ νέου πρόσκληση σε άτυπες συζητήσεις  …».

culpanews.gr με πληροφορίες από DW & ΑΠΕ-ΜΠΕ