Άνοιξε η πλατφόρμα εμβολιασμού των 45-49 – Μεγάλη η συμμετοχή των νέων

Ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση του τείχους της ανοσίας σήμερα Μεγάλο Σάββατο 1/5, καθώς άνοιξε για μία ακόμη παραγωγική ηλικία, η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού των πολιτών ηλικίας 45 έως 49 ετών. Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα μπορεί να λάβει δόσεις και από τα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια, καθώς και από το μονοδοσικό Johnson & Johnson, το οποίο θα είναι διαθέσιμο από τις 5 Μαΐου.

Οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους με τους γνωστούς τρόπους. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό τους με το προτεινόμενο ραντεβού και μπορούν σε διάστημα 24 ωρών, να επιβεβαιώσουν ή όχι το ραντεβού τους. Οι υπόλοιποι θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα emvolio.gοv.gr ή στον φαρμακοποιό τους.

Να σημειώσουμε ότι έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός για την ηλικιακή ομάδα των 30-39 ετών και 40-44 (με το εμβόλιο της AstraZeneca), πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Μεγάλη η συμμετοχή των νέων

Από 5 Μαΐου αυξάνεται η δυναμικότητα του συστήματος με την ανάπτυξη στο σύνολο 1.500 εμβολιαστικών κέντρων με στόχο το Μάιο να γίνουν μέχρι και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και τον Ιούνιο μέχρι τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Η είσοδος των νέων ηλικιακών ομάδων έχει φέρει νέα καθημερινά ρεκόρ, όπως τη Μεγάλη Πέμπτη, που έγιναν πάνω από 66.000 εμβολιασμοί.

Mέχρι το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής ραντεβού για εμβολιασμό είχαν κλείσει 130.000 πολίτες ηλικίας 30-39 ετών και 70.000 πολίτες 40 – 44 ετών. Από αυτούς, έχουν ήδη εμβολιαστεί 19.000 και 3.780 άτομα αντίστοιχα.

Με εξαίρεση την Κυριακή του Πάσχα, όλες τις υπόλοιπες ημέρες τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν κανονικά.

Μητσοτάκης: Η νεολαία δείχνει τον δρόμο

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του, χθες Μεγάλη Παρασκευή, στο εμβολιαστικό κέντρο της Ραφήνας για την μεγάλη συμμετοχή των νέων  στο εμβολιαστικό της πρόγραμμα. «Χαιρόμαστε γιατί η νεολαία δείχνει τον δρόμο, γιατί μόνο έτσι θα τελειώσουμε, όταν εμβολιαστούμε όλοι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, συνομιλώντας με τους πολίτες που περίμεναν στο χώρο αναμονής. «Το καλύτερο εμβόλιο είναι το εμβόλιο που κάνουμε γρηγορότερα» προσέθεσε.

Τους επόμενους δύο μήνες περιμένουμε εμβόλια:

Από την Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.

Από την Moderna θα παραλάβουμε 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.

Από την Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις το Μάιο, 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Από την AstraZeneca 450.000 – 500.000 δόσεις για κάθε μήνα (δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου).

1η Ιουνίου έτοιμη η ευρωπαϊκή ψηφιακή πύλη πιστοποίησης εμβολιασμού

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την ΕΕ  τη Μεγάλη Παρασκευή, φαίνεται εφικτό  την 1η Ιουνίου, να είναι έτοιμη από τεχνικής άποψης η ευρωπαϊκή ψηφιακή πύλη, η οποία θα συνδέει τα εθνικά συστήματα πιστοποίησης εμβολιασμού των κρατών-μελών.