Γέφυρα της Κριμαίας: Τρεις νεκροί από την έκρηξη – Οι Ρώσοι είχαν ελέγξει το φορτηγό

A still picture of the bridge was shared by Ukrainian presidential adviser Mykhaylo Podolyak

Μια τεράστια έκρηξη στη γέφυρα της Ρωσίας προς την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσάρτησε το 2014, σκότωσε τρεις ανθρώπους. Τα θύματα βρίσκονταν σε ένα κοντινό αυτοκίνητο όταν ένα φορτηγό ανατινάχθηκε, είπαν οι Ρώσοι ερευνητές, καταστρέφοντας τμήματα του οδοστρώματος της γέφυρας.

Η Ρωσία αναφέρει, ότι το σιδηροδρομικό τμήμα της γέφυρας – όπου τα πετρελαιοφόρα έπιασαν φωτιά – θα ανοίξει ξανά το Σάββατο. Ισχυρίζονται επίσης ότι η οδική κυκλοφορία θα ξεκινήσει σε μια άθικτη λωρίδα από σήμερα το απόγευμα. Η σιδηροδρομική και οδική διάβαση άνοιξε το 2018 και ήταν σύμβολο της παράνομης προσάρτησης της Ρωσίας.

Η έκρηξη της γέφυρας συγκρίνεται με τη βύθιση του ρωσικού πυραυλικού καταδρομικού Moskva 

Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, Mykhailo Podolyak, δεν ανέλαβε ευθέως την ευθύνη της Ουκρανίας, αλλά έγραψε στο twitter: «Κριμαία, η γέφυρα, η αρχή. Ό,τι παράνομο πρέπει να καταστραφεί, ό,τι κλαπεί πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, ό,τι κατέχει η Ρωσία πρέπει να εκδιωχθεί».

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας συνέκρινε την έκρηξη της γέφυρας με τη βύθιση του ρωσικού πυραυλικού καταδρομικού Moskva τον Απρίλιο. «Δύο διαβόητα σύμβολα της ρωσικής ισχύος στην ουκρανική Κριμαία έχουν καταρρεύσει», έγραψε στο Twitter. «Τι ακολουθεί στη σειρά;». Εν τω μεταξύ, η ουκρανική κυβέρνηση απλώς έγραψε στο Twitter: “Άρωστο έγκαυμα”.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε: «Η αντίδραση του καθεστώτος του Κιέβου στην καταστροφή πολιτικών υποδομών αποτελεί απόδειξη της τρομοκρατικής φύσης του».

Είναι δύσκολο να  εκτιμηθεί η σημασία και ο συμβολισμός του να βλέπεις τη γέφυρα – την οποία άνοιξε ο Πρόεδρος Πούτιν – να καίγεται. Η Ρωσία χρησιμοποίησε τη γέφυρα για να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό, πυρομαχικά και προσωπικό από τη Ρωσία σε πεδία μάχης στη νότια Ουκρανία. Ως εκ τούτου, οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι ήταν ένας νόμιμος στόχος, καθώς ορκίζονται να ανακαταλάβουν τη χερσόνησο.

Οποιαδήποτε επίθεση στην Κριμαία, όπου ο ρωσικός στρατός έχει μαζική παρουσία, θα θεωρηθεί ως άλλη μια τεράστια ταπείνωση για το Κρεμλίνο. Η γέφυρα είναι ιδιαίτερα μισητή στους Ουκρανούς. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ουκρανία ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς βλέποντας τη φωτιά – μια μέρα αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκλεισε τα 70.

Οι τοπικές αρχές στην Κριμαία λένε ότι θα οργανώσουν ακτοπλοϊκή γραμμή μεταξύ της ηπειρωτικής Ρωσίας και της χερσονήσου.

Η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας δήλωσε: «Στις 06:07 ώρα Μόσχας σήμερα [03:07 GMT], σημειώθηκε έκρηξη σε φορτηγό όχημα στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου της γέφυρας της Κριμαίας στην πλευρά της χερσονήσου Ταμάν, η οποία προκλήθηκε φωτιά σε επτά δεξαμενές καυσίμων τρένου που κατευθυνόταν προς τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Οι Ρώσοι είχαν ελέγξει το φορτηγό

Ερωτήματα προκαλεί βίντεο που δείχνει το φορτηγό όπου υπήρχαν εκρηκτικά, να δέχεται έλεγχο των αρχών ασφαλείας, λίγο πριν την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαία.

Σύμφωνα με το βίντεο, η αυθεντικότητα του οποίου μένει να επιβεβαιωθεί, οι υπεύθυνοι έκαναν έλεγχο στο φορτηγό, χωρίς να εντοπίσουν δεν κάτι ύποπτο. Παρόντες ήταν και ένστολοι. Λίγα λεπτά αργότερα, όπως προκύπτει από άλλο βίντεο που δείχνει τη στιγμή της έκρηξης, το φορτηγό ανατινάχθηκε ενώ βρίσκονταν εν κινήσει.

 

Την ίδια ώρα, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης εξηγούν ότι η είσοδος στη γέφυρα της Κριμαίας δεν είναι εύκολη. Στις εισόδους έχουν εγκατασταθεί συστήματα ελέγχου ST-6035 από την αρμόδια διεύθυνση ασφαλείας του ρωσικού υπουργείου Μεταφορών, ενώ υπάρχουν συστήματα ελέγχου για εκρηκτικά.

«Δεν υπάρχουν προβλέψεις» για την αποκατάσταση της γέφυρας. Δύο τμήματα του αυτοκινητόδρομου της γέφυρας κατέρρευσαν μερικώς

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Κριμαίας Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ κατηγόρησε την έκρηξη στους «Ουκρανούς βανδάλους, που κατάφεραν τελικά να φτάσουν τα ματωμένα χέρια τους στη γέφυρα της Κριμαίας». Πρόσθεσε ότι η ζημιά στη γέφυρα θα αποκατασταθεί “άμεσα, καθώς δεν είναι σοβαρής φύσης”.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώθηκε για την «έκτακτη κατάσταση» στη γέφυρα και διέταξε μια κυβερνητική έρευνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Σε εξέλιξη βρίσκεται και ποινική έρευνα.

Ο Πεσκόφ παραδέχθηκε ότι «δεν υπάρχουν ακόμη προβλέψεις» για το πότε θα αποκατασταθεί η γέφυρα. Σύμφωνα με το TASS, η φωτιά έχει εξαλειφθεί. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ακυρώθηκαν όλα τα δρομολόγια τρένων από τη Ρωσία προς την Κριμαία, ενώ έχει ανασταλεί και η πώληση των εισιτηρίων για τη χερσόνησο.

Η γέφυρα μήκους 19 χιλιομέτρων στο στενό του Κερτς, η κατασκευή της οποίας κόστισε 2,7 δισεκατομμύρια λίρες, άνοιξε τέσσερα χρόνια, αφότου η Μόσχα προσάρτησε παράνομα την Κριμαία.

Είναι η μεγαλύτερη γέφυρα στην Ευρώπη και χαιρετίστηκε από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ως «η κατασκευή του αιώνα». Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν προηγουμένως ότι ήταν καλά προστατευμένο από απειλές από τον αέρα, τη γη ή το νερό.

Με πληροφορίες από το BBC