Δύο κονσέρτα σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στο Μέγαρο Μουσικής, με τους Δ. Παπαδημητρίου & Oscar Navarro

H Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ / ert.gr

Το Μέγαρο Μουσικής συμπράττει με την Εθνική Συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ,  την Τρίτη 11 Οκτωβρίου και ώρα 20.30 μ.μ. σε μία συναυλία έκπληξη.

Δύο καταξιωμένοι συνθέτες ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Oscar Navarro, ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας παρουσιάζουν δύο κονσέρτα σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Το «Πρώτο Κονσέρτο για πιάνο και Ορχήστρα» και το «The God’s Olympus».

«Πρώτο Κονσέρτο για πιάνο και Ορχήστρα»

Το «Πρώτο Κονσέρτο για πιάνο και Ορχήστρα» είναι το έργο του Έλληνα συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, που θα ακούσουμε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Προάγγελος αυτού του έργου, ήταν η μουσική που είχε γράψει το 1993 στο CD «Αλκυονίδες του έρωτα» με τίτλο: «Βόρειος Άνεμος».

Πρωταγωνιστής του κονσέρτου και τραγική φιγούρα της πλοκής, το πιάνο. Από το πρώτο κιόλας λεπτό, μεταμορφώνεται αριστουργηματικά σε ανθρώπινο χαρακτήρα, αυτόν του ακροατή, παρασύροντας τον σε ψυχο-δραματικές κορυφώσεις, σκευωρίες, έντονο θυμό, απάθεια, απρόσμενη αδιαφορία. Όλο το έργο είναι μία συνεχής και αδιάκοπη πάλη με τα ‘κύματα’ και τις αντιξοότητες της ζωής.

Ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου

Στο έργο, διατηρώντας την σωστή και ευφυή χρήση του δραματικού χρόνου, απονέμονται ορθά οι χαρακτήρες των οργάνων-προσώπων. Οι δυνάμεις του εξωτερικού κόσμου, το καθησυχαστικό και καρτερικό φλάουτο, τα γεμάτα αμφιβολίες αγωνιώδη βιολιά, τα θυμωμένα πνευστά που παρελαύνουν ως ψυχρός άνεμος μίας απειλής, ή ως θερμά κύματα μίας απρόσμενης εξωτερικής παρέμβασης, τα ισοκρατήματα που επιπλέουν σαν υποβόσκουσα κινούμενη άμμος  υψώνονται ως ‘ανεξιχνίαστες μορφές εξουσίας’, και δημιουργούν μία ωμή και ζοφερή πραγματικότητα, κάτω από τη δύναμη και την επιρροή, θαρρείς, ενός τραγικού χρησμού.

Η ευαίσθητη και παρεξηγημένη φύση του πιανίστα πρωταγωνιστεί, άλλοτε γίνεται σκληρός απέναντι σε όλους, άλλοτε κατηγορεί τον εαυτό του ευθέως και εν τέλει πάντοτε έρχεται θαρραλέα αντιμέτωπος με τις πράξεις και τις συνέπειες του αγώνα του. Το έργο είναι μια Ελεγεία στον Μοναχικό Ηρωισμό του σύγχρονου ανθρώπου, στον διαρκή ηρωισμό όλων μας.

Λίγα λόγια για τον Δ. Παπαδημητρίου

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου κατέχει μία κομβική θέση, στον χώρο των σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, καθώς το έργο του είναι πολυσχιδές και πολυεπίπεδο. Έχει τιμηθεί με σημαντικά ελληνικά και διεθνή βραβεία. Θεωρείται από πολλούς, ο σύγχρονος εκφραστής της μελοποιημένης ποίησης και του λόγιου ελληνικού τραγουδιού, οδηγώντας το παράλληλα με την λαϊκότητα της αποδοχής του, στον συμφωνικό ήχο.

Υπήρξε συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι σε δίσκους, συναυλίες, αλλά και στο Τρίτο πρόγραμμα. Το 1993 επελέγη από τη Συμφωνική ορχήστρα της Βοστώνης ως ένας από τους επτά καλύτερους νέους συνθέτες του κόσμου, για να αποτελέσει μέλος της ομάδας «Tanglewood». Το 2022 ανεβάζει το μιούζικαλ «Moby Dick» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Ενώ ηχογραφεί το Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, από τη σπουδαία γερμανική εταιρία κλασικής μουσικής MDG, κυκλοφορεί πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο.

«The God’s Olympus»

To «The God’s Olympus» είναι μία συμφωνική σουίτα χωρισμένη σε δέκα κινήσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τις δώδεκα θεότητες του Ολύμπου. Η σουίτα ξεκινά με τον ‘ήχο της βροντής’ και τον Θεό Δία, ο οποίος εισάγει με τον ήχο αυτόν κι έναν διαφορετικό Θεό του Ολύμπου. Ο ενεργητικός και πολύ πονηρός Ερμής ταξιδεύει ζωηρά, γύρω από τη γη μεταμφιεσμένος ανάμεσα σε ταξιδιώτες, βοσκούς, έμπορους, διαρρήκτες. Σε μορφή χορού και σε ένα πανέμορφο τοπίο, η θεά Άρτεμις ρίχνει τα βέλη της κυνηγώντας άγρια ζώα.

Ο συνθέτης Oscar Navarro

Η ψυχή μας σκοτεινιάζει και νιώθει μοναξιά, όταν ακούμε το ‘δαιμονικό ostinato’ του Άδη, που μας ρίχνει απότομα στο σκοτεινό και έρημο μονοπάτι του θανάτου. Ένα απαλό αεράκι μας μεταφέρει σε έναν βαθύ ωκεανό, τα κύματα ορμούν με δύναμη στα βράχια, φέρνοντας τον εξοργισμένο Ποσειδώνα.

Μία  ‘απλή αέρινη μελωδία καλεί την θεά Δήμητρα στον κόσμο της γεωργίας, χαρακτηριστικό άκουσμα είναι η ‘κίνηση των φτερών μίας πεταλούδας’ και ο ‘διάλογος του ανέμου’. Τεχνίτες και σιδηρουργοί με τη φωνή τους ψάλλουν μελωδίες στον Ήφαιστο, ώσπου μία έκρηξη φωτιάς αιφνιδιάζει τον ακροατή. Μία ‘λιτή μελωδία κόρνου’ υποδέχεται με ταπεινότητα τον θεό της μουσικής Απόλλωνα που καταλήγει πανηγυρικά σε ένα θριαμβευτικό άσμα -καλωσόρισμα για όλους τους Θεούς. Η άρπα υπνωτίζει με το άκουσμά της, υποδεικνύοντας τα κάλλη της θεάς Αφροδίτης, η οποία παρουσιάζεται με ένα  ‘βαλς λικνιστικό’ και αισθησιακό. Ο Άρης και η θεά Αθηνά καλπάζουν με το άρμα τους από μακριά ορμώντας σε μία άγρια σφαγή αίματος, φωτιάς και πολέμου. Με τυμπανοκρουσίες και τρομπέτες όλο το πλήθος των θεών υποδέχονται τον Δία με την Ήρα, οι οποίοι παρελαύνουν θριαμβευτικά καθήμενοι στο θρόνο τους στον Όλυμπο.

Λίγα λόγια για τον Ισπανό Oscar Navarrο

Συνθέτης , Μαέστρος και κλαρινετίστας είναι ο Oscar Navarro. Γεννήθηκε το 1981 και σπούδασε σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στην Βαλένθια, στο: «Allegro International Music Academy». Κατόπιν επιλέχθηκε από το πιο διάσημο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ «Thornton School of Music».

Έχει γράψει μουσική για ντοκιμαντέρ και ταινίες, ήταν υποψήφιος για βραβείο καλύτερης μουσικής στο Goya Awards 2014, ενώ απέσπασε το βραβείο Goya 2016, για καλύτερο ντοκιμαντέρ. Έχει δικό του label με τίτλο «Oscar Navarro music» όπου δημοσιεύει και πουλάει αποκλειστικά όλες του τις παρτιτούρες σε όλο τον κόσμο. Επίσης έχει και τη δική του συμφωνική ορχήστρα με όνομα: «Oscar Navarro Symphonic Orchestra».

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Τρίτη στις 10.22, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, «Συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ» Τιμές εισιτηρίων : 4€ (φοιτητικό, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, αμεα), 8€, 10€, 12 € (κανονικό) ώρα 20.30 https://webtics.megaron.gr/el/events/?eventid=2932