Γαλλικές βουλευτικές εκλογές: Ο Μακρόν χάνει την απόλυτη πλειοψηφία

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο συνασπισμός του Γάλλου προέδρου “Ensemble” πρόκειται να κερδίσει μόνο 224 έδρες, σε σύγκριση με τις 346 που κατέχει αυτή τη στιγμή.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χάνει την απόλυτη πλειοψηφία του στην Εθνική Συνέλευση, καθώς τόσο η αριστερά όσο και η ακροδεξιά πέτυχαν σημαντικά κέρδη στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Βάσει των αποτελεσμάτων της Ipsos-Sopra Steria για τις France Télévisions, Radio France, France 24-RFI-MCD και LCP Assemblée Nationale, το “Ensemble” του κεντρώου συνασπισμού του προέδρου αναμένεται να κερδίσει 224 έδρες, πολύ μακριά από τις 289, που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος πιθανότατα θα βασιστεί στη δεξιά αντιπολίτευση, όπου αναμένεται να λάβει 78 έδρες, για να εφαρμόσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις φορολογικές περικοπές και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65.

Για τους “NUPES”, την ενωμένη αριστερά υπό τον Jean-Luc Mélenchon, οι εκτιμώμενες έδρες θα φτάσουν στις 149. Να σημειώσουμε ότι λόκληρη η αριστερά κατείχε 67 έδρες στο απερχόμενο νομοθετικό σώμα, με τους Πράσινους ειδικότερα να έχουν πολύ λίγους βουλευτές για να σχηματίσουν τη δική τους ομάδα.

Σε αντίθεση με το 2017, τα αριστερά κόμματα σχημάτισαν συμμαχία πριν από τις εκλογές, συμφωνώντας να μοιραστούν τις εκλογικές περιφέρειες έτσι ώστε να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ τους στις εκλογές. Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι τρία από τα τέσσερα κύρια κόμματα (La France Insoumise, οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι) θα μπορούν το καθένα να σχηματίσει τη δική του ομάδα. Όμως οι κομμουνιστές, που υπολογίζονται σε 13 έδρες, κινδυνεύουν να χάσουν τις δικές τους.

Ο αναμενόμενος αριθμός θέσεων για το Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν ισοδυναμεί με μια ιστορική στιγμή. Μόνο μια φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία η ακροδεξιά πέρασε το όριο για να σχηματίσει μια ομάδα στη Συνέλευση (15 βουλευτές). Η μόνη φορά που συνέβη αυτό ήταν το 1986, όταν ο πατέρας της κυρίας Λεπέν Ζαν-Μαρίν Λεπέν ηγήθηκε μιας ομάδας βουλευτών του Εθνικού Μετώπου για δύο χρόνια. Εξελέγη στις μοναδικές βουλευτικές εκλογές με αναλογική εκπροσώπηση. Το ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν αναμένεται να εξασφαλίσει 89 έδρες.

Το συντηρητικό κόμμα Les Républicains (LR) αναμένεται να κερδίσει 78 έδρες, από 101 στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Αλλά είναι μια σημαντική βελτίωση από τις προεδρικές εκλογές, όταν η υποψήφια τους Valérie Pécresse σημείωσε 4,78%.

Με βάση αυτά τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται, ότι κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση. Οι γαλλικές βουλευτικές εκλογές κλείνουν μια έντονη δίμηνη εκλογική διαδικασία (εκλογή νέου προέδρου και κοινοβουλίου), με την κούραση των ψηφοφόρων να θεωρείται ένας από τους λόγους για την αναμενόμενο αρνητικό ρεκόρ προσέλευσης.