Frankfurter Allgemeine Zeitung: Ο Μακρόν θέλει να προστατεύσει την Ελλάδα από «επιθέσεις»

H Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) με τίτλο «Ο Μακρόν θέλει να προστατεύσει την Ελλάδα από επιθέσεις», κάνει εκτενή αναφορά στην αμυντική συμφωνία Ελλάδος και Γαλλίας που υπεγράφη χθες Τρίτη.

Σε ανταπόκριση από το Παρίσι η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων για συμφωνία πέρα και πάνω από υπάρχουσες δομές, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θύμισε ‘τις δύσκολες ώρες το καλοκαίρι του 2020‘ όταν μόνο η Γαλλία έσπευσε να συμπαρασταθεί στην Ελλάδα. Στη διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με αφορμή τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων το Παρίσι είχε αποστείλει τότε δύο φρεγάτες στην ανατολική Μεσόγειο. Όταν ρωτήθηκε για τη σχέση με την Τουρκία, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η Ελλάδα ήταν το ευρωπαϊκό φυλάκιο σε μια περιοχή γεωπολιτικής και ενεργειακής πολιτικής σημασίας για την ΕΕ. «Συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα για να την προστατεύσουμε σε περίπτωση εισβολής, επιθέσεων ή επιθέσεων», δήλωσε ο Μακρόν, αναφερόμενος στη σύμμαχο του ΝΑΤΟ Τουρκία. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι η ενισχυμένη εταιρική σχέση ασφάλειας δεν στρέφεται εναντίον συγκεκριμένης χώρας.

Οι υπουργοί Άμυνας και των δύο χωρών υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την αγορά τριών φρεγατών από το γαλλικό ναυπηγείο Naval Group. Η Naval Group είχε γίνει για τελευταία φορά πρωτοσέλιδο με τη λύση της σύμβασης υποβρυχίων με την Αυστραλία. Εκτός από τον Γαλλικό Ναυτικό Όμιλο, η γερμανική εταιρεία TKMS και η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin συμμετείχαν στον διαγωνισμό για τις τέσσερις αρχικές φρεγάτες. Φέτος η Ελλάδα έχει ήδη παραγγείλει 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale από την Dassault,

Κτύπημα στο Χάικο Μάας από τον Μακρόν

Ο Γάλλος Πρόεδρος χρησιμοποίησε την εμφάνισή του στο πλευρό του Έλληνα Πρωθυπουργού για να διαμαρτυρηθεί για την αφέλεια της ΕΕ σε αμυντικά θέματα. Τα λόγια του φάνηκε να απευθύνονται στον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας (SPD), ο οποίος μεσολάβησε στη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας τον Αύγουστο του 2020.

Ο Μάας βασίστηκε στον κατευνασμό και έκανε έκκληση και στα δύο μέρη να «τελειώσουν το παιχνίδι με τη φωτιά». «Εάν δεχθούμε πίεση από κράτη που υιοθετούν πιο σκληρή στάση, πρέπει να αντιδράσουμε και να δείξουμε ότι έχουμε τα μέσα και τη θέληση να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας», δικαιολογεί ο Μακρόν την ανάπτυξη των πολεμικών πλοίων. “Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς (η σύγκρουση) κλιμακώνουμε, αλλά ότι κερδίζουμε σεβασμό”, είπε ο Γάλλος Πρόεδρος. Δεν έχει την εντύπωση ότι η Ελλάδα ήταν «πολεμική» το καλοκαίρι του 2020. «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να φύγουν από την αφέλειά τους», προειδοποίησε ο Μακρόν, καταλήγει η εφημερίδα.

culpanews.gr με πληροφορίες από την Frankfurter Allgemeine Zeitung