Φον ντερ Λάιεν: Χαιρετίζει την πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Von der Leyen

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Eπαινεί την Ελλάδα για τις προσπάθειές της στην καμπάνια εμβολιασμού και δηλώνει πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών της είναι ήδη μεγαλύτερο από τον μέσο όρο των 27 της ΕΕ.

Σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού η πρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει ότι «όταν εμβολιάζεται κάποιος, το πιστοποιητικό είναι απολύτως απαραίτητο. Αυτή είναι μια ιατρική αναγκαιότητα, ως εκ τούτου είναι και ο σωστός δρόμος να προχωρήσουμε. Φυσικά πρέπει να υπάρχει μια αμοιβαία αναγνώριση, αυτό είναι απαίτηση του ΠΟΥ».

Για το πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτό το πιστοποιητικό η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν πιστεύει, ότι πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υπάρχουν κοινοί κανόνες. Εκτιμά ότι είναι σημαντικό να βρεθεί ένα τρόπος να μπορεί κάποιος να συνδυάσει «ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ένα αρνητικό τεστ Covid – 19, εάν για κάποιο λόγο δεν είχε ακόμα πρόσβαση σε εμβόλιο».

Σε ερώτηση για το πότε αναμένεται απόφαση για τη σχετική ρύθμιση απαντά ότι, όπως αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ασχοληθεί ξανά με το θέμα, όταν θα έχουν προχωρήσει αρκετά οι εμβολιασμοί.

Τέλος η  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι απόλυτα πεπεισμένη, ότι ήταν και είναι σωστό, «εμείς οι Ευρωπαίοι να παραγγείλουμε από κοινού τα εμβόλιά μας, τα οποία τώρα μοιραζόμαστε σε πνεύμα αλληλεγγύης».