Fazioli: Τα καλύτερα πιάνα του κόσμου

Piano Fazioli / Marcopolo

Η ιστορία της εταιρίας Fazioli χαρακτηρίζεται από ένα “κρεσέντο” μοναδικών επιτυχιών, από τις πρώτες διεθνείς εκθέσεις, μέχρι την απόκτηση σημαντικών παγκόσμιων αντιπροσώπων.

Διάσημα θέατρα ανά τον κόσμο, αλλά και οι γνωστότεροι σολίστες πιάνου, ζητούν πλέον τα πιάνα Fazioli, αποκλειστικά για τις συναυλίες τους. Ανάμεσά τους δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε, τη σπουδαία πιανίστα Angela Hewitt και τον θρυλικό τζαζίστα Herbie Hancock. Ας ξετυλίξουμε μαζί την ιστορία των διάσημων πιάνων.

Η ιστορία της εταιρίας

Η ιταλική εταιρία Fazioli, παράγει “grande” πιάνα αλλά και πιάνα συναυλιών, από το 1981.  Το πάθος για τη μουσική και την επιστημονική ικανότητα του δαιμόνιου μηχανικού και πιανίστα, Paolo Fazioli τον οδήγησε σε μία αέναη τεχνολογική έρευνα και μία αυστηρή επιλογή των υλικών, που χρησιμοποιεί στα περίφημα του πιάνα. Το εργοστάσιο Fazioli απασχολεί σήμερα προσωπικό 50 ατόμων, βρίσκεται βορειοανατολικά της Βενετίας στο Sacile, σε μία περιοχή που περηφανεύεται για την τέχνη της ξυλουργικής.

Η Fazioli παράγει 140 πιάνα ετησίως, τα οποία φτάνουν εκτός από την Ευρώπη και τη Αμερική σε χώρες, όπως Κίνα, Ρωσία, Άπω Ανατολή, κ.α. Η συλλογή της αποτελείται από 6 μοντέλα πιάνου τα οποία διαφέρουν σε μήκος.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά των πιάνων Fazioli

Οι τεχνικοί της Fazioli αποτελούν μία άκρως εξειδικευμένη ομάδα που εργάζονται με πάθος για την κατασκευή ενός πολύτιμου αντικειμένου, που προορίζεται για τον κόσμο της τέχνης. Η διαδικασία κατασκευής ενός τέτοιου πιάνου, από τη διαμόρφωσή της σανίδωσης, μέχρι το τελικό προϊόν διαρκεί 2 χρόνια. Επίσης η εταιρία από το 2011 χάρη στο φωτοβολταϊκό σύστημα που έχει εγκαταστήσει, στην οροφή του εργοστασίου της, έχει παράξει το 1/3 των ενεργειακών της αναγκών και έχει χαρακτηριστεί ‘πράσινη’.

Το  ξύλο που χρησιμοποιεί προέρχεται από πιστοποιημένους προμηθευτές, που ακολουθούν την ηθική συμπεριφορά στη διαχείριση των δασών, και ο μηχανισμός τους στοχεύει να είναι λιγότερο ευαίσθητος στην υγρασία. Ο ήχος τους είναι εμπνευσμένος από το ιταλικό ‘bel canto’, δυνατός, εκφραστικός, ισορροπημένος και όλκιμος στην αφή του πιανίστα, αλλά και σε όλη την έκταση του κλαβιέ.

Ο σκελετός τους είναι από χυτοσίδηρο, για να απορροφά τη συμπίεση που ασκείται από την τάση των χορδών. Το ηχείο τους, έχει σχεδιαστεί με ακρίβεια και έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Τα πλήκτρα του, έχουν καλύτερη ρευστότητα και είναι σε θέση να ανιχνεύουν τις παραλλαγές στον ήχο και το ηχόχρωμα, που μεταδίδονται από τα επιδέξια δάκτυλα ενός πιανίστα.

Κόστος των Fazioli

Το κόστος των πιάνων Fazioli, εξαρτάται από το μέγεθος της ουράς τους και φυσικά από τον στολισμό τους. Τα συναυλιακά “grand πιάνα” με  ξαπλωτή ουρά ξεκινούν από 135.000 € και φτάνουν τις 260.000 €.

Ποιοι έχουν αγοράσει πιάνα Fazioli

Η διάσημη σχολή Juilliard στη Νέα Υόρκη αγόρασε πρόσφατα, ένα πιάνο με ουρά Fazioli, σπάζοντας το μονοπώλιο που για περισσότερο από 80 χρόνια… είχε συνδεθεί με την αγορά οργάνων από μία άλλη ιστορική μάρκα!

Οι σκηνές του θεάτρου La Fenice και του Παλατιού Τεχνών στη Βουδαπέστη, του Μεγάλου θεάτρου στο Πεκίνο και της σχολής Colburn, καθώς και οι τάξεις του Ωδείου του Παρισιού και του Πανεπιστημίου της Βιέννης, του Γκρατς και του Σάλτσμπουργκ χρησιμοποιούν Fazioli . Τα πιάνα δηλώνουν πάντα τη παρουσία τους, ακόμη και στους μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς των: Franz Liszt (Ουτρέχτη) , Arthur Rubinstein Piano Master (Τελ Αβίβ), Frederick Chopin (Βαρσοβία).

Χρήσιμα “Tips” για τη συντήρηση των πιάνων

Η αγορά ενός πιάνου, αποτελεί μία μακροπρόθεσμη επένδυση για αυτό και οι βέλτιστες συνθήκες, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της αξίας του οργάνου. Η ακουστική και λειτουργική ποιότητα του πιάνου εξαρτάται από:

  • Την υγρασία γύρω από το πιάνο, που δεν πρέπει να υπερβαίνει το 70%, σε περίπτωση που υπερβεί το όριο, τότε θα πρέπει να θέσουμε σε λειτουργία αφυγραντήρα.
  • Το συστηματικό κούρδισμα ενός πιάνου, συντελεί στην μακρόχρονη υγεία του. Καλό θα είναι να έρχεται χορδιστής πιάνου 2 φορές τον χρόνο. Επίσης οι τσόχες των σφυριών, με τη χρήση και τις κλιματικές διακυμάνσεις σκληραίνουν. Ο άξιος τεχνικός μπορεί να αποκαταστήσει την ισότητα και την χροιά τρυπώντας τις τσόχες με το tuner των σφυριών.
  • Για τον καθαρισμό των επιφανειών του πιάνου σατινέ, γυαλιστερών , μεταλλικών μερών όπως: μεντεσέδες, βίδες επιχρυσωμένες κ.α. μπορείτε να αφαιρείται τη σκόνη με ένα μαλακό πανί ελαφρώς βρεγμένο.
  • Για να αφαιρέσετε την οξείδωση της μάρκας και των πεντάλ που είναι συνήθως από ορείχαλκο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντιοξειδωτικές κρέμες για μέταλλα, εύκολα διαθέσιμες στην αγορά.

Photos: fazioli.com