Ετοιμάζεται χερσαία επίθεση από το Ισραήλ – Προθεσμία 24 ωρών για την εκκένωση της Γάζας

Την απομάκρυνση μέσα στις επόμενες 24 ώρες «όλων των αμάχων» από την πόλη της Γάζας, διέταξε ο στρατός του Ισραήλ, την 7η ημέρα του πολέμου του εναντίον της Χαμάς, που ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως θα «συντρίψει».

Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός «διατάσσει την εκκένωση όλων των αμάχων από τα σπίτια τους στην πόλη προς νότο, για την ασφάλειά τους και την προστασία τους», ανέφερε σε ανακοινωθέν του που έδωσε στη δημοσιότητα το ξημέρωματης Πέμπτης.

Οι άμαχοι καλούνται «να μεταβούν στον τομέα νότια του Ουάντι Γάζα», μικρού ποταμού στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας. «Δεν θα επιτραπεί να επιστρέψετε στην πόλη της Γάζας παρά με νεότερο ανακοινωθέν», πρόσθεσε.

Στη Νέα Υόρκη, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, γνωστοποίησε προτού καν δημοσιοποιηθεί η διαταγή του ισραηλινού στρατού πως επρόκειτο να ζητηθεί η κατεπείγουσα απομάκρυνση των αμάχων, υπολογίζοντας πως αφορά περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε, μετά από συνάντησή του με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, να αφανίσει τη Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα από το 2007.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης, ότι περίπου 600.000 Παλαιστίνιοι στη Γάζα, θα πρέπει να μετεγκατασταθούν στα νότια του θύλακα μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Η εισβολή του ισραηλινού στρατού, θα ξεκινήσει στις 14 Οκτωβρίου ή αργότερα

Πηγές δήλωσαν στην Jerusalem Post πως η εισβολή του ισραηλινού στρατού, θα ξεκινήσει κατα πάσα πιθανότητα κάποια στιγμή το Σάββατο 14 Οκτωβρίου ή αργότερα.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε ότι μετέφερε το κεντρικό επιχειρησιακό της κέντρο και το διεθνές προσωπικό της στο νότο της Γάζας για να συνεχίσει τις ανθρωπιστικές της επιχειρήσεις και να υποστηρίξει το προσωπικό της και τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Προτρέπουμε τις ισραηλινές αρχές να προστατεύσουν όλους τους αμάχους στα καταφύγια της UNRWA, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων», ανέφερε η υπηρεσία στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. και προειδοποίησε πως εκκένωση αυτού του εύρους θα ήταν «αδύνατη» χωρίς να «προκληθούν καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».

Να σημειώσουμε ότι από την έναρξη των εχθροπραξιών, τα χαράματα της 7ης Οκτωβρίου-τελευταία ημέρα της εβραϊκής γιορτής Σουκότ («της Σκηνοπηγίας»)-, με την πολυαίμακτη έφοδο της Χαμάς, πάνω από 1.300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους στο Ισραήλ. Στη Λωρίδα της Γάζας, τα μαζικά ισραηλινά πλήγματα σε αντίποινα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.500 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πολλών αμάχων, κατά τις τοπικές αρχές.