Ξαφνική επίσκεψη Μπλίνκεν στη Δυτική Όχθη & Άγκυρα

O Αμερικανός Yπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν

Συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα είχε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Δυτική Όχθη.

Είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός Yπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, που προκλήθηκε από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, έπειτα από πολλές επισκέψεις του στο Ισραήλ και στην Ιορδανία.

Τελικά θα γίνει η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία

Η συνάντηση Μπλίνκεν-Αμπάς, πραγματοποιείται λίγο πριν την επίσκεψη του Αμερικανού Yπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Χακάν Φιντάν.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Ο Yπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 5-6 Νοεμβρίου 2023. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, προβλέπεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Γάζα, περιφερειακά θέματα και τις διμερείς σχέσεις».

Να σημειώσουμε ότι χθές, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει, ότι διακόπτει κάθε επαφή με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου λόγω των ενεργειών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. «Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον κάποιος με τον οποίο μπορούμε να μιλήσουμε. Τον ξεγράψαμε», είπε ο Ερντογάν.