Επιφυλακτικές οι διεθνείς αγορές – Ανακοινώνεται ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Photo Gerd Altmann από το Pixabay
Σύμφωνα με την ανάλυση της Alpha Bank επιφυλακτικότητα επικρατεί στις διεθνείς αγορές αναμένοντας τις αποφάσεις σήμερα 10/6 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της ανακοίνωσης του πληθωρισμού για τον μήνα Μάιο στις ΗΠΑ.

Η ΕΚΤ δεν αναμένεται να μεταβάλλει τα επιτόκια της και πιθανόν θα διατηρήσει τον αυξημένο ρυθμό αγορών τίτλων και για το γ’ τρίμηνο. Επίσης, η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις μακροοικονομικών μεγεθών για την Ευρωζώνη. Στις ΗΠΑ, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ανακοίνωση του πληθωρισμού για τον μήνα Μάιο, ο οποίος πιθανόν ανήλθε σε υψηλό από τον Σεπτέμβριο του 2008.  Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνας, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Υπουργού εμπορίου της Κίνας και υψηλόβαθμού στελέχους του Υπουργείου εμπορίου των ΗΠΑ, στην οποία διατυπώθηκε η πρόθεση να επιλυθούν διαφωνίες σε θέματα εμπορίου και επενδύσεων.

Wall street

Ελαφρώς καθοδικά κινήθηκε χθες (-0,18%) ο δείκτης S&P 500. Ήπια υποχώρηση κατέγραψαν ο χρηματοοικονομικός κλαδικός δείκτης (-1,06%), συμβαδίζοντας με την υποχώρηση της απόδοσης στη λήξη του 10ετούς ομολόγου αναφοράς ΗΠΑ. Καθοδικά κινήθηκαν επίσης, ο βιομηχανικός δείκτης (-1,03%) και ο δείκτης εταιρειών α’ υλών (-0,76%). Ενίσχυση εμφάνισαν χθες αμυντικοί κλαδικοί δείκτες. Ο κλάδος υγείας αυξήθηκε κατά 1% και ακολούθησε ο κλάδος εταιρειών κοινής ωφέλειας (0,85%).

Συνάλλαγμα – Ομόλογα

Ελαφρώς καθοδικά κινείται σήμερα το πρωί η ισοτιμία ευρώ/δολάριο ($1,2165-70). Ο περιορισμός του επιτοκιακού πλεονεκτήματος του δολαρίου έναντι του ευρώ, επηρέασε ανοδικά την ισοτιμία ευρώ/δολάριο τη χθεσινή ημέρα. Η διαφοράς αποδόσεων στη λήξη κρατικών ομολόγων αναφοράς Γερμανίας– ΗΠΑ διαμορφώνεται σήμερα σε υψηλό (-1,72%) από τέλη Φεβρουαρίου. Αντίσταση για την ισοτιμία ευρώ ευρώ/δολάριο τα $1,2265. Στήριξη για το ευρώ στα $1,2050.

Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις στη λήξη κρατικών ομολόγων Ευρωζώνης. Η απόδοση στη λήξη του 10ετούς ομολόγου αναφοράς Γερμανίας κατέγραψε χθες χαμηλό (-0,267%) από 23 Απριλίου. Από την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου αναφοράς Ελλάδος, αντλήθηκαν €2,5 δισ., με σημαντική υπερκάλυψη, καθώς η ζήτηση ανήλθε στην περιοχή των €30 δισ..

Ενέργεια – Εμπορεύματα

Ελαφρώς καθοδικά η τιμή του ΣΜΕ WTI ($69,60/βαρέλι) για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, κυρίως λόγω διάθεσης κατοχύρωσης κερδών μετά το υψηλό ($70,62/βαρέλι) από το 2018 που κατέγραψε χθες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, τα αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα (5,24 εκατ. βαρέλια) για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης σήμερα η τιμή spot χρυσού ($1.888/ουγγιά) εν αναμονή της ανακοίνωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Δείτε εδώ την πλήρη ανάλυση των Διεθνών Αγορών της Alpha Bank