Επιδότηση καυσίμων: Ανοίγει η εφαρμογή – Πώς θα δίνεται η ψηφιακή κάρτα

pixabay

Ανοίγει σε λίγες ημέρες η πλατφόρμα για αιτήσεις επιδότησης καυσίμων κίνησης (βενζίνης & diesel), μέσω ειδικής εφαρμογής του gov.gr.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, στην Ελλάδα περίπου 3 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα διαθέτουν έστω ένα αυτοκίνητο και δηλώνεται οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η κυβέρνηση προκειμένου να καταλήξει στο ύψος της επιδότησης, έλαβε υπ όψιν, ότι η μέση κατανάλωση πανελλαδικά ανά φορολογούμενο (που διαθέτει ένα αυτοκίνητο) υπολογίζεται σε περίπου 54 λίτρα το μήνα.

Η οικονομική ενίσχυση θα πιστώνεται από την ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου «Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε.» (ΚτΠ ΜΑΕ) μέσω ειδικής εφαρμογής της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ), στον δικαιούχο:

  • σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα,που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό,
  • σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του δικαιούχου

Ενας δικαιούχος ανά όχημα

Κάθε όχημα και μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει επί του οχήματος και της μοτοσυκλέτας-μοτοποδηλάτου πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή είναι μισθωτής δυνάμει συμβολαίου χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Διαδικασία αίτησης

Ο δικαιούχος, αφότου ταυτοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του taxisnet, θα εισέρχεται στην εφαρμογή και θα αιτείται είτε την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του ανωτέρω χρηματικού ποσού σε αυτήν, είτε την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Τα στοιχεία που χρειάζονται για την αίτηση 

  • Ε-mail
  • Αριθμός κινητού τηλεφώνου &
  • Αριθμός προσωπικού τραπεζικού λογαριασμό

Τα ποσά των επιδομάτων για βενζίνη και πετρέλαιο

50 ευρώ για δικαιούχους-ιδιοκτήτες οχημάτων (πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων) με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

40 ευρώ για δικαιούχους-ιδιοκτήτες οχημάτων (πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων) με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

35 ευρώ για δικαιούχους-ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και

30 ευρώ για δικαιούχους-ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Nα σημειωθεί, ότι η επιδότηση μπορεί να προσαυξηθεί κατά 5 ευρώ, σε όσους επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα.

Τέλος όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα μετά τις 31 Ιουλίου 2022 καταργείται και το ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.