ΕΟΔΥ: Επιβεβαιώθηκε κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

pixabay

Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων καταγράφθηκε στην Ελλάδα. Ένας άνδρας που ταξίδεψε πρόσφατα στην Πορτογαλία, είναι το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, δηλώθηκε σήμερα στον οργανισμό κρούσμα με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με την ευλογιά των πιθήκων από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Προκειται για άνδρα με πρόσφατο ταξίδι στη Πορτογαλία.

Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, ήταν θετικός.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. 

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Συνολικά, έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης.