ΕΜΑ για εμβόλιο AstraZeneca: Πολύ σπάνια η περίπτωση θρομβώσεων

Photo: pexels.com

Η επιτροπή ασφάλειας (PRAC) του European Medicines Agency (EMA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια πρέπει να αναφέρονται ως μία πολύ σπάνια παρενέργεια του Vaxzevria (πρώην COVID-19 Vaccine AstraZeneca) και επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι το ισοζύγιο κίνδυνου έναντι  οφέλους παραμένει θετικό.

H επιτροπή (PRAC) κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό, αφού έλαβε υπόψη της όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των γνωμοδοτήσεων μιας ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Πολύ σπάνια η περίπτωση θρομβώσεων 

Ο EMA υπενθυμίζει στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και σε άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο, να παραμένουν ενήμεροι για την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρομβώσεων αίματος σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις έχουν συμβεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Το Vaxzevria είναι ένα από τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ για προστασία από το COVID-19. Μελέτες δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτων από το COVID-19.

Πληροφορίες για το ευρύ κοινό από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ)

Έχουν εμφανιστεί περιστατικά ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια σε άτομα που έλαβαν Vaxzevria (πρώην COVID-19 Vaccine AstraZeneca). Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι πολύ χαμηλή, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ακόμη τα συμπτώματα, ώστε να μπορείτε να λάβετε άμεση ιατρική περίθαλψη για να βοηθήσετε στην ανάρρωση και να αποφύγετε επιπλοκές.

Πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική βοήθεια αμέσως εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα τις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό:

  • δύσπνοια
  • πόνος στο στήθος
  • οίδημα ποδιών
  • επίμονος κοιλιακός πόνος
  • νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί & επίμονοι πονοκέφαλοι ή θολή όραση
  • μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα ​​από το σημείο του εμβολιασμού

Σχετικά για το εμβόλιο Vaxzevria (πρώην εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca)

Το Vaxzevria (πρώην εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca) είναι ένα εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου του COVID-19  σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Ο COVID-19 προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2. Το εμβόλιο “COVID-19 της AstraZeneca” αποτελείται από έναν άλλο ιό (της οικογένειας του αδενοϊού) που έχει τροποποιηθεί ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης από το SARS-CoV-2. Το εμβόλιο δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό και δεν μπορεί να προκαλέσει COVID-19.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται μέσα σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Τέλος ο European Medicines Agency σημειώνει ότι όσον αφορά όλα τα εμβόλια, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και να παρέχει στο κοινό τις τελευταίες πληροφορίες.

Δείτε εδώ την ανακοίνωση του European Medicines Agency (EMA)

Το video από την ενημέρωση του EMA