Εμβολιασμοί: Ποιες ομάδες και ηλικίες “παίρνουν” σειρά

Photo Ali Raza από το Pixabay

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19, μέχρι στιγμής πραγματοποιήθηκαν από την αρχή που ξεκινήσαμε την επιχείρηση «Ελευθερία» περισσότεροι από 2.212.000 εμβολιασμοί.

Περισσότεροι από 1.468.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 14% και 743.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7%.

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναλύοντας και εκτιμώντας τα δεδομένα τόσο από τη δική μας χώρα όσο και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και από το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής εκατομμύρια εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca, αποφάσισε, όπως τονίζει άλλωστε και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ότι η τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca και στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου, υπερτερεί σημαντικά έναντι της εξαιρετικά μικρής πιθανότητας να παρουσιαστεί κάποιο επεισόδιο θρόμβωσης με θρομβοπενία, που ακόμα διερευνάται και σε διεθνές επίπεδο αν σχετίζεται με το εμβόλιο και έτσι συνέστησε τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω.

Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι ξεκινά η δεύτερη φάση των εμβολιασμών με αυξημένες παραδόσεις και με βάση τις αναμενόμενες παραδόσεις, προχωράμε στο άνοιγμα των επόμενων ομάδων, σύμφωνα και με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπή Εμβολιασμών.

Το πρόγραμμα των εμβολιασμών

Από το περασμένο Σάββατο 10 Απριλίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 60-64 για όλα τα εμβόλια και όχι μόνο για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Την Παρασκευή 16 Απριλίου μέχρι τη Δευτέρα 19 Απριλίου, θα προχωρήσει σταδιακά το άνοιγμα της επόμενης ομάδας που είναι η ομάδα με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι ηλικίες από 18-59. Το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά, αφορά 800.000 συμπολίτες μας και ανάλογα με τα νοσήματα.

Την Τετάρτη 21 Απριλίου θα προχωρήσουμε στις επόμενες ομάδες, σύμφωνα και με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και η ηλικιακή ομάδα 55-59.

Το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού η ηλικιακή ομάδα 50-54.

Να σημειώσουμε τέλος ότι την Τετάρτη 14 Απριλίου παραλαμβάνει η χώρα μας τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19 Απριλίου.