Αποτελέσματα εκλογών 2023: O Μητσοτάκης κυριάρχησε σε νέους, αναποφάσιστους & ελ. επαγγελματίες

Την ανάλυση του αποτελέσματος της κάλπης στις εκλογές της 21ης Μαΐου επιχείρησε o Γιώργος Αράπογλου, γενικός διευθυντής της εταιρείας Pulse στην ΕΡΤ και το πως φτάσαμε στον θρίαμβο της ΝΔ, με ποσοστό 40,79%.

Όπως δείχνουν τα ποιοτικά στοιχεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριάρχησε σε τέσσερις κρίσιμες κατηγορίες: στους νέους, στους αναποφάσιστους, στις λαϊκές συνοικίες και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ένας στους δύο αποφάσισαν τι θα ψηφίσουν στο παραβάν και επέλεξαν τη ΝΔ 

Ένα σημαντικό στοιχείο της εκλογικής αναμέτρησης ήταν, ότι πολλοί ψηφοφόροι που ήταν αναποφάσιστοι και συγκεκριμένα σχεδόν ένας στους δύο αποφάσισαν τι θα ψηφίσουν στο παραβάν και επέλεξαν τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η εκτίμηση που δώσαμε με κατανομή των αναποφάσιστων επίσης είχε μια μέση τιμή γύρω στο 6,5% – 7% και ανώτατη τιμή που προέβλεπε διαφοράς 11,5%» δήλωσε ο κ. Αράπογλου στην ΕΡΤ επισημαίνοντας ότι το 19 – 20% των ψηφοφόρων αποφάσισε την τελευταία ημέρα τι θα ψηφίσει.

«Το 19% δήλωσε ότι αποφάσισε τελευταία στιγμή ή τις τελευταίες ημέρες όταν βρίσκαμε γύρω στο 10% περίπου αναποφάσιστους εκτιμώντας ότι ένα ποσοστό συμπολιτών μας που δεν δήλωναν αναποφάσιστοι στην αρχή της εβδομάδας, επέλεξαν τελικά να αλλάξουν την επιλογή τους.

«Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι από αυτό το 19% περίπου που αποφάσισε τις τελευταίες ημέρες το 50% – 55% επέλεξε τη Νέα Δημοκρατία και το 17% τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν υπολογίσουμε τα ποσοστά σε εκλογικό σώμα περί το 10% περίπου του εκλογικού σώματος επέλεξε τη Νέα Δημοκρατία και το 3,5% επέλεξε ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή 6,5% επιπλέον διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας την τελευταία ημέρα μπροστά στην κάλπη.

ΝΔ ψήφισε η νεολαία και οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Μιλώντας για τους νέους που ψήφισαν είτε για πρώτη είτε για δεύτερη φορά o Γιώργος Αράπογλου ανέφερε ότι «ενώ το 2019 οι περισσότεροι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και όλοι περίμεναν ότι οι νέοι όσο περισσότερο συμμετάσχουν τόσο περισσότερο θα βοηθήσουν το ΣΥΡΙΖΑ τελικά φαίνεται ότι ψήφισαν πάνω κάτω όπως ψήφισε και η υπόλοιπη κοινωνία και μάλιστα με μια μικρή υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά στους νέους 17 έως 24 ετών.

Σχολιάζοντας το πώς επέδρασε η τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου στους ελεύθερους επαγγελματίες αποκάλυψε ότι μόλις το 17% επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι του 54% που επέλεξε τη Νέα Δημοκρατία.

Αναφορικά με το εάν αποτυπώθηκε το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα προς του ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής ο κ. Αράπογλου δήλωσε ότι από τα ευρήματα των ερευνών φαίνεται ότι προτίμησαν την Ελληνική Λύση και τη Νίκη. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι στις προσεχείς εκλογές που θα γίνουν με άλλο εκλογικό σύστημα οι δημοσκοπίσεις θα είναι πιο σωστές, προβλέποντας τον τελικό νικητή δίχως μεγάλες αποκλίσεις.

Πολυπαραγοντικό το θέμα της υπερκτίμησης του ΣΥΡΙΖΑ

«Το βασικό θέμα είναι αυτή η υπερεκτίμηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ που αποτυπώθηκε στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις. Περισσότερο το Exit Poll πήγε καλύτερα. Νομίζω ότι τα υπόλοιπα κόμματα λίγο ή πολύ, στα περιθώρια του στατιστικού σφάλματος και στις συνήθεις διαφορές προβλέφθηκαν ικανοποιητικά» ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Αράπογλου.

Κληθείς να απαντήσει για το εάν γνώριζε αλλά δεν μίλησε ο Γεν. διευθυντής της εταιρείας Pulse απάντησε αρνητικά υπενθυμίζοντας ότι πριν από τρια χρόνια, την άνοιξη του 2020 είχε παρουσιάσει δημοσκόπηση της εταιρείας του όπου η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν μεταξύ 20 – 23% υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.

«Σε καμία περίπτωση δεν ήμασταν σίγουροι για ένα αποτέλεσμα και δεν το παρουσιάσαμε επειδή φοβηθήκαμε ή συνέβη κάτι άλλο. Νομίζω ότι το θέμα αυτής της υπερεκτίμησης (του ΣΥΡΙΖΑ) είναι πολυπαραγοντικό. Είναι πιο σύνθετο.

«Πρέπει να αναζητήσουμε τους λόγους προς τρεις κατευθύνσεις. Ο ένας είναι μεθοδολογικά τεχνικά θέματα. Ο άλλος είναι η συμπεριφορά των αναποφάσιστων και των γκρίζων ζωνών που είχαμε και ο τρίτος είναι οι εξελίξεις και τα γεγονότα της τελευταίας ημέρας ή των τελευταίων ημερών που δεν πρόλαβαν να αποτυπωθούν» εκτίμησε ο κ. Αράπογλου τα αίτια να μην προβλέψουν σωστά τη μεγάλη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

culpanews.gr με πληροφορίες από ertnews.gr