Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης

Αφιερωμένο στα 50 χρόνια του Θεάτρου ΣΤΟΑ και μόνο για 25 παραστάσεις , παρουσιάζει την επανάληψη μίας μοναδικής επιτυχίας. Τον μονόλογο: «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης».

Ο θεατρικός μονόλογος παρουσιάστηκε το 2017 στη ΣΤΟΑ, ενώ στη συνέχεια παίχτηκε: στη Θεσσαλονίκη, στη Σύρο, στην Κόρινθο, στον Πειραιά, στη Λεμεσό και στο Μικρός Άνεσις στους Αμπελοκήπους εγκαινιάζοντας το νέο αυτό θέατρο. Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 250 παραστάσεις και το έχουν παρακολουθήσει 25.000 θεατές, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία, αλλά και τη σκηνοθεσία του μοναδικού Θανάση Παπαγεωργίου.

Το έργο

«Παίρνω το θάρρος να εκθέσω τα αμαρτήματά μου στον κόσμο. Σ έναν κόσμο που εγώ του τραγούδησα τις χαρές του, τις λύπες του, τα πλούτη του, τη φτώχεια του, την ορφάνια του, την ξενιτιά του. Αυτός ο κόσμος θέλω να γίνει ο εξομολόγος μου» λέει ο Μάρκος Βαμβακάρης, σε μία συνέντευξη, που έδωσε το 1969.

Ο ηθοποιός Θανάσης Παπαγεωργίου υποδύεται για 90 λεπτά τον Μάρκο Βαμβακάρη με τρόπο φυσικό, μεστό και απέριττο. Παρουσιάζει την Ελλάδα της βιοπάλης, της ανέχειας, της λογοκρισίας λόγω Μεταξά, το ‘πειραιώτικο στυλ’ με τους τεκέδες, το χασίς και τους ναργιλέδες.

Ο μονόλογος «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης» της Νάνσυς Τουμπουκάρη είναι βασισμένος στο βιβλίο της Αγγελικής Βέλλου- Κάιλ. Η σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια, ανήκει στη Λέα Κούση, μόνιμη συνεργάτιδα του Θεάτρου Στοά.

Λίγα λόγια για την πολυτάραχη ζωή του Μάρκου Βαμβακάρη

Η ζωή του αξέχαστου ρεμπέτη είναι μυθιστορηματική. Γεννήθηκε το 1905 στην Σύρο από οικογένεια Καθολικών, εξού και το παρατσούκλι που απέκτησε «Φράγκος». Οι γονείς του ήταν πάμφτωχοι αγρότες, ο παππούς του έγραφε τραγούδια και ο πατέρας του έπαιζε ζαμπούνα, ο μικρός Μάρκος τους συνόδευε στα πανηγύρια με τύμπανο. Αναγκάστηκε λόγω κακής οικονομικής τους κατάστασης, να εργαστεί ως: λούστρος, εφημεριδοπώλης, ενώ σε ηλικία 15 ετών πήγε στον Πειραιά και εργάστηκε στα καρβουνιάρικα ως λιμενεργάτης.

Στον πρώτο του γάμο στα 18 ατύχησε, παντρεύτηκε την Ελένη Μαυρουδή την επονομαζόμενη ‘Ζιγκοάλα’. Το διαζύγιο μαζί της, άργησε να εκδοθεί γιατί η ‘Ζιγκοάλα’ εξακολουθούσε να έχει οικονομικές απαιτήσεις  στα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών του. Έτσι χρησιμοποίησε ο Μάρκος ως ψευδώνυμο, το όνομα του παππού του ‘Ρόκος’, ενώ αρκετά τραγούδια του καταχωρήθηκαν σε ονόματα φίλων του: Σπύρου Περιστέρη, Μίνωα Μάτσα και άλλων. Με αυτό τον τρόπο κατάφερε να μειώσει στο ελάχιστο, το τεκμαρτό εισόδημά του κι έτσι η γυναίκα του δεν έλαβε καθόλου λεφτά.

Η παραγωγικότερη περίοδος του, ήταν πριν τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Το 1935 γράφει τη «Φραγκοσυριανή» η οποία έγινε μεγάλη επιτυχία 25 χρόνια μετά, με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Κατά τη περίοδο ‘Μεταξά’, συμβιβάζεται με τη λογοκρισία του καθεστώτος και αφαιρεί από τους στίχους του, το βαρύ χασικλίδικο ύφος. Στη γερμανική κατοχή πεθαίνουν αρκετοί φίλοι του- σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής λαϊκής και ρεμπέτικης μουσικής (Τούντας, Σκαρβέλης, Δελιάς κ.α.).

Ο Μάρκος παντρεύεται για δεύτερη φορά την Ευαγγελία Βεργίου, όμως ο θάνατος των συνεργατών του, επηρεάζει την επαγγελματική του πορεία. Τα νυχτερινά κέντρα αρνούνται να συνεργαστούν μαζί του, παθαίνει παραμορφωτική αρθρίτιδα στα χέρια, αφορίζεται από την Καθολική Εκκλησία λόγω του δεύτερου γάμου του. Όμως τη δεκαετία του 1960 με πρωτοβουλία του Τσιτσάνη, η δισκογραφική εταιρία Columbia αποφασίζει να κυκλοφορήσει παλιά και νέα του τραγούδια έτσι ξεκινάει η δεύτερή του καριέρα με τις φωνές των: Γρηγόρη Μπιθικώτση, Καίτη Γκρέι, Άντζελα Γκρέκα  κ.α.

Πεθαίνει το 1972, από νεφρική ανεπάρκεια λόγω σακχαρώδη διαβήτη. Ο γιός του Δομένικος σε τηλεοπτική εκπομπή αποκάλυψε, ότι αναγκάστηκε να καταφύγει σε δάνειο προκειμένου να καλύψει τα έξοδα της κηδείας του.

«Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης» παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο 20.30, Κυριακή 19.00 μ.μ. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά. Από:12.22 έως: 29.01.23

Τιμές Εισιτηρίων : 15€, 12€ (ΑΜΕΑ, φοιτητικά, άνω των 65, άνεργοι). Το Θέατρο ΣΤΟΑ για τα 50 χρόνια λειτουργίας του προσφέρει κάθε Κυριακή τα εισιτήρια με 10 €.

Διοργανωτής της εκδήλωσης είναι η εταιρία Θεατρική Εταιρία ΣΤΟΑ. Διεύθυνση Μπισκίνη 55 Ζωγράφου, τηλέφωνο: 210-7702830.

Περισσότερες πληροφορίες στο viva.gr