Δημοσκόπηση Marc: Στις 13,8 μονάδες η διαφορά ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ – Αλλάζει το πολιτικό τοπίο στην κεντροαριστερά

Photo: Clker-Free-Vector-Images Pixabay

Δυσάρεστη έκπληξη επιφυλάσει η τελευταία δημοσκόπηση της Marc που διενεργήθηκε για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Συγκεκριμένα το Κίνημα Αλλαγής μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη «σκαρφαλώνει» στο 15,2% και υπολείπεται μόλις τεσσάρων μονάδεων απο τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ αναδεικνύεται ως ο δεύτερος πιο δημοφιλής αρχηγός.

Παράλληλα στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία μεγαλώνει τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φτάνει το 13,8%, διατηρώνοντας βάσιμες ελπίδες στο κυβερνών κόμμα για αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις επερχόμενες εκλογές.

Η πρόθεση ψήφου

Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 33% (από 33,6%), ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 19,2% (από 21,7%), ενώ το ΚΙΝΑΛ ανεβαίνει στο 15,2% (από το 9%). Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,3% (από 5,6%), η Ελληνική Λύση με 4,6% (από 4,5%), ενώ το ΜέΡΑ25 πέφτει στο 2,1% (από 3,1%). Στο 1,3% (από 1,1%) καταγράφεται το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, Έλληνες ΓΤΠ, 5% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα, ενώ το 11,2% ότι είναι αναποφάσιστοι.

Η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών

Σε ερώτηση «Τι γνώμη έχετε για τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής», θετική ή μάλλον θετική γνώμη έχει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 52,1%. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος αρχηγός με θετική ή μάλλον θετική γνώμη στο 46,4%. Ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 31,8% των πολιτών να έχουν θετική ή μάλλον θετική γνώμη. Στη τέταρτη θέση βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας με 30,2% θετική ή μάλλον θετική γνώμη.

Τι είδους κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες

Σε ερώτηση της δημοσκόπησης «για τι είδους κυβέρνηση θέλετε να προκύψει από τις επόμενες εκλογές», οι πολίτες απαντούν:

  • Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ το 26,3%,
  • Κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τη ΝΔ το 20,2%
  • Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με 7,1%
  • Κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ το 21,3%

Ολόκληρη η δημοσκόπηση στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που κυκλοφορεί