Δημογραφικό: Σε ποιες περιοχές συρρικνώνεται ανησυχητικά ο πληθυσμός της Ελλάδας [αναλυτικός χάρτης]

Photo:Leehu Zysberg / Pixabay

Aνησυχητικά είναι τα στοιχεία από τον χάρτη που δημοσίευσε ο Τσάβι Ρουίθ, μάνατζερ επικοινωνίας του European Jewish Congress, καθώς αποτυπώνεται το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και δείχνει  τα αποτελέσματα της συρρίκνωσης του  πληθυσμού στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια.

“Ο ελληνικός πληθυσμός συρρικνώνεται, αλλά ορισμένες περιοχές συρρικνώνονται ταχύτερα από άλλες. Ο χάρτης δείχνει την πληθυσμιακή αλλαγή στην Ελλάδα ανά επαρχία (2011-2021)”, αναφέρει ο Τσάβι Ρουίθ,στην ανάρτηση του στο tweeter.

Στον χάρτη φαίνονται τα αποτελέσματα της πληθυσμιακής γήρανσης καθώς τη δεκαετία 2011-2021.  Οι περιοχές που αποτυπώνονται με βαθύ κόκκινο χρώμα, εμφανίζουν πιο γοργούς ρυθμούς πληθυσμιακής συρρίκνωσης.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο νομός Γρεβενών με μείωση (-16,1%) και ακολουθούν ο νομός Σερρών με (-14,3%) και ο νομός Ευρυτανίας με (-13%).

Σημαντική μείωση παρουσιάζουν και οι νομοί Φθιώτιδας (-12,9%), Πέλλας και Κιλκίς (-12,2%),  Δράμας (-11,9%) και Αρκαδίας (-10,5%).

Ανησυχητικά είναι όμως τα ποσοστά και για τους νομούς Φωκίδας  (-10,2%), Βοιωτίας (-10%) και Έβρου (-9,5%).

Οριακή μείωση παρουσιάζουν ο νομός Κυκλάδων (-0,1%), Σάμου (-0,4%), Ζακύνθου (-0,6%), Χανίων (-0,7%) και Αττικής (-0,9%).

Μόλις δύο νομοί από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας παρουσιάζουν αύξηση στον πληθυσμό τους: Δωδεκανήσων με (+7,4%) και Λασιθίου με (+0,7%).

Τέλος να σημειώσουμε, ότι ο πληθυσμός της χώρας μας στην επικράτεια μειώθηκε κατά -3,5%.

O χάρτης με την πληθυσμιακή συρρίκνωση της Ελλάδας