Διαθέσιμα από Τετάρτη 17 Ιουνίου όλα τα εμβόλια για όλους τους ενήλικους πολίτες – Τι ισχύει για το AstraZeneca

Medical photo created by freepik - www.freepik.com

Τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προς τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ανακοίνωσε χθες 14/6  η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19.

«Στην παρούσα φάση, που τα επίπεδα διασποράς του ιού είναι μέτρια προς χαμηλά με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου θρόμβωσης με θρομβοπενία», ανέφερε  η Μαρία Θεοδωρίδου.

Η επιτροπή εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια. Επίσης όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση να συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο.

Από τη σύσταση αυτή εξαιρούνται, όσοι εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες κυρίως θρομβώσεις ή ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα, μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Όπως, είπε η καθηγήτρια ο κίνδυνος από τον κορονοϊό εξακολουθεί να υπερτερεί του κινδύνου θρομβώσεων και οι περιπτώσεις εμφανίσεις πιθανών παρενεργειών με τη δεύτερη δόση, είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι «Με βάση αυτά, όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης του AstraZeneca ηλικίας κάτω των 60 ετών, θα λάβουν ένα ενημερωτικό SMS για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση, αν θέλουν, να αλλάξουν εμβόλιο».

Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 18-24 ετών

Επίσης, σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, κτίζοντας σταδιακά το τείχος ανοσίας, προσθέτοντας ότι οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται ανάλογα με τα νεότερα δεδομένα.

Όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας από το απόγευμα της Τετάρτης η ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών θα μπορεί να κλείσει τα ραντεβού της για εμβολιασμό με τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της Johnson & Johnson.

Η επιχείρηση «Ελευθερία»

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του εμβολιαστικού προγράμματος έως και χθες Δευτέρα 14 Ιουνίου είχαν πραγματοποιηθεί στη χώρα 6.938.959 δόσεις εμβολίου. Συνολικά, 4.274.475 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ενώ 2.831.081 έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Βατόπουλος: Η πιθανότητα θρόμβωσης από τη 2η δόση AstraZeneca είναι 1 στο 1.000.000.

Σήμερα  το  πρωί (15/6), μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφερε τους λόγους για τους οποίους η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών οδηγήθηκε στην απόφαση το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών εξήγησε

«Μέχρι πριν δύο μήνες η πιθανότητα αυτή ήταν μεγάλη. Πλέον έχει μειωθεί, γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις. Και ειδικά στους νέους η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά τώρα είναι πολύ μικρότερη. Αυτή η πιθανότητα είναι συγκρίσιμη με το να πάθεις κάτι από τον εμβολιασμό. Συνεπώς η Επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιμένει κανείς 1-2 μήνες, όσο χρειάζεται, για να κάνει εμβόλιο mRNA», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως επισήμανε ότι  η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει χαμηλή, 1 προς 150.000. «Δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου. Έχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά από Covid», επισήμανε.

Ο κ. Βατόπουλος συνέστησε τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, να κάνουν και τη δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο τονίζοντας, ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από τη 2η δόση AstraZeneca έχει υπολογιστεί στη Βρετανία ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, στη 1 στο 1.000.000.