Αρνητική απόδοση για το ελληνικό πενταετές ομόλογο

Photo Ibrahim Boran on Unsplash

Σε αρνητική απόδοση κινήθηκε το ελληνικό πενταετές ομόλογο τη Δευτέρα 14/6 , μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), να διατηρήσει σταθερό το ρυθμό αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ.

Συγκεκριμένα η απόδοση του πενταετούς έκλεισε στο -0,012%, ενώ στη δεκαετία διαμορφώθηκε στο 0,74% με το spread στις 100 μονάδες βάσης, παραβλέποντας το γεγονός, ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εκτινάχθηκε άνω του 200% του ΑΕΠ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

O όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν ιδιαίτερα χαμηλός, στα  €29 εκατ., εκ των οποίων τα  €24 εκατ. πραγματοποιήθηκαν στο δεκαετές. Οι Financial Times, σε δημοσίευμά τους, κάνουν λόγο για “εκπλητικό comeback” της Ελλάδας, μετά τη σκληρή κρίση χρέους που βίωσε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.

Η Ιταλία είναι πλέον η μόνη χώρα μέλος της Ευρωζώνης με θετικό κόστος δανεισμού στην πενταετία, παρότι η απόδοση βρίσκεται οριακά μόλις πάνω από το μηδέν. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,77% προς το τέλος της συνεδρίασης, με άνοδο δύο μονάδων βάσης.

Αντίστοιχα η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς διαμορφώθηκε στο -0,25%, με άνοδο μίας περίπου μονάδας βάσης, αφού στη συνεδρίαση της Παρασκευής, είχε υποχωρήσει στο -0,28%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.

Να σημειώσουμε, ότι όλες οι αγορές στρέφουν τώρα την προσοχή τους στην Ε.Ε. και στην αυριανή νέα έκδοση 10ετούς της ΕΕ, την πρώτη για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο την άντληση €10 δισ..