“Διαφωνία” στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στα μέσα Ιουλίου στις Βρυξέλλες με στόχο να καταλήξουν σε συνολική συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης της οικονομίας μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά τη συνεδρίαση, σύμφωνα με τον οποίο αρχίζει και «αναδύεται μια συναίνεση», ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει ότι δεν παραγνωρίζει και τις διαφωνίες κυρίως από την πλευρά χωρών του Βορρά (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία).

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβε μέρος και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έκανε έκκληση στους ηγέτες να λάβουν αποφάσεις το συντομότερο με δεδομένο ότι η οικονομία βιώνει μια δραματική πτώση με υποχώρηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο της τάξης του 13%, ενώ η συνολική ύφεση το 2021 θα κυμανθεί στο 8,7%.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης, από το οποίο δεν πρέπει να πάμε παρακάτω. Μιλώντας ως εκπρόσωπος, όπως είπε, μιας χώρας που το 2011 βίωσε ύφεση της τάξης του 9,1%, ανέφερε ότι αυτού του είδους οι οικονομικές καταστάσεις είναι πραγματικά ιδιαίτερα επώδυνες, οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού.

Τέλος, έθεσε θέμα τουρκικής προκλητικότητας τονίζοντας ότι «είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου». Ζήτησε δε το ζήτημα αυτό να συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις Βρυξέλλες

culpanews.gs με στοιχεία dw.com