Μένουμε Ευρώπη – Ήμασταν στη σωστή μεριά της ιστορίας

Σαν σήμερα, πριν πέντε χρόνια το 2015, μερικές εκατοντάδες ετερόκλητοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά στο Σύνταγμα για να διαδηλώσουν υπέρ της παραμονής της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήταν η ανησυχία μας για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, που ενεργοποίησε πολλούς ανθρώπους με διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές  θέσεις, οι οποίοι συμμετείχαν μαζικά στην Αθήνα – στην Πλατεία Συντάγματος  – και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Δεν ξέρω αν το θυμάστε, αλλά το 2015 το διακύβευμα ήταν να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή να «εισβάλουν» στο Νομισματοκοπείο.

Η «περήφανη διαπραγμάτευση» της Κυβέρνησης Τσίπρα έφτανε στο τέλος της και δεν είχε πάει καθόλου καλά όπως περίμεναν οι εμπνευστές της. Μία εβδομάδα μετά, ο πρωθυπουργός θα καλούσε το λαό σε δημοψήφισμα για να επιλέξει ανάμεσα στο «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» και το «Preliminary Debt sustainability analysis». Η συνέχεια γνωστή, η περίφημη “κωλοτούμπα”, το τρίτο μνημόνιο  και τα υπόλοιπα τραγελαφικά που ζήσαμε.

Θα κλείσω με αυτό που έγραψε ο καλός φίλος Γιώργος Προκοπάκης  από τους κύριους «υπευθύνους» της πρωτοβουλίας: «Πέντε χρόνια μετά, αυτό που μένει είναι ένα σύνθημα – Ελλάδα, Ευρώπη, Δημοκρατία – η κοινή περπατησιά με άγνωστους ανθρώπους, μια σφυρίχτρα. Και μια ηρεμία πνεύματος: ήσουν στη σωστή μεριά της ιστορίας και έκανες το κάτι λίγο σου. Αυτά φτάνουν και περισσεύουν.»

Χρήστος Κουπελίδης
Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων. P&I – Products & Investment – Business Management Consulting. Πρώην Διευθυντής Εισηγμένων Εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.