Η Citigroup αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την Ελλάδα

culpanews team

Η Citigroup αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την  πορεία της ελληνικής οικονομίας και εκτιμά ότι για
φέτος το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί στο 6,9%,  ενώ η ανάκαμψη το 2021 θα κινηθεί στα επίπεδα του 4%. Για το 2022 προβλέπει πως το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί στο 2,9% ενώ τη διετία 2023-2024 τοποθετεί την ανάπτυξη στο 2,3%.

Τον προηγούμενο μήνα προέβλεπε για φέτος πτώση στο ΑΕΠ στο 7,8% (βελτίωση +0,9%) και την ανάκαμψη στο 7,3% το 2021 (ήτοι επιδείνωση για το 2021 κατά 3,3%).
Ο αμερικάνικος οίκος δεν εξηγεί τους λόγους για την αλλαγή στις προβλέψεις της, ωστόσο σημειώνει πως το α’ εξάμηνο του 2020 εκτιμά ότι η Ελλάδα θα βιώσει μία λιγότερο απότομη αδυναμία στο ΑΕΠ, ωστόσο γενικότερα η αδυναμία στο μακροοικονομικό περιβάλλον θα είναι παρατεταμένη.
Επισημαίνει η Citigroup ότι η χώρα έχει πληγεί σημαντικά λιγότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19. Παρά τις σημαντικές προσπάθειες μεταρρύθμισης και τη μεγάλη εσωτερική υποτίμηση, η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών έχει βελτιωθεί λιγότερο από ότι σε άλλες περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης μέχρι στιγμής. 
Για την παγκόσμια οικονομία αναφέρει ότι οδεύει σε ανάκαμψη τύπου U, δηλαδή πιο αργή, παρά τύπου V όπου η επαναφορά  θα ήταν πιο απότομη. Γενικότερα, όπως σημειώνει, ο δρόμος της ανάκαμψης παγκοσμίως θα είναι με πολλά προβλήματα με σημαντικότερο αυτό ότι ο COVID-19 δεν έχει εξαφανιστεί, το εμπόριο παραμένει σε συρρίκνωση, οι επιχειρηματικές επενδύσεις καταρρέουν, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες δεν είναι χαλαρές και οι αγορές μετοχών έχουν αποσυνδεθεί από την πραγματική οικονομία.