Έκλεισε η υπόθεση Novartis – Καμία εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών – Έκθετος ο ΣΥΡΙΖΑ

Το ποσό των 347 εκατ. δολαρίων με εξωδικαστικό συμβιβασμό θα καταβάλλει η Novartis προκειμένου να κλείσουν οι έρευνες των αμερικανικών δικαστικών και ρυθμιστικών αρχών για τις ποινικές και αστικές υποθέσεις που αφορούσαν κατηγορίες για δωροδοκίες γιατρών, νοσοκομείων και κλινικών προκειμένου να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά της και να χρησιμοποιήσουν τα χειρουργικά της προϊόντα.

Με αυτόν τον τρόπο κλείνει οριστικά η υπόθεση της Novartis, αφήνοντας έκθετο τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που μιλούσαν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο του ελληνικού κράτους. Επάνω στο υπαρκτό ιατρικό σκάνδαλο, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έστησε μια ολόκληρη πολιτική σκευωρία. Δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δύο πρώην Πρωθυπουργοί, διασύρθηκαν επί χρόνια δίχως να προκύψει το παραμικρό στοιχείο εις βάρος τους, από τις έρευνες τόσο των ελληνικών, όσο και των αμερικανικών αρχών.

Όπως προκύπτει τόσο από την ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ όσο και της ίδιας της εταιρείας, η συμφωνία δεν περιέχει ισχυρισμούς για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Novartis σε ανακοίνωσή της σχετικά με τον διακανονισμό στον οποίο κατέληξε με την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αναφέρει ότι η θυγατρική της Novartis στην Ελλάδα πλήρωνε ταξιδιωτικά έξοδα γιατρών με αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ενός από τα προϊόντα της, ενώ η Alcon, μονάδα που η Novartis πούλησε πέρυσι, ήταν υπεύθυνη για δωροδοκίες προκειμένου να προωθήσει τις δραστηριότητες του φαρμακευτικού ομίλου στο Βιετνάμ.

Τέλος όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η Novartis Hellas, θυγατρική του φαρμακευτικού κολοσσού στην Ελλάδα, θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 225 εκατ. δολαρίων για ποινικές ευθύνες στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού ενώ η  Alcon Pte, μια πρώην θυγατρική της Novartis που είναι πλέον μέλος της Alcon AG, θα πληρώσει ποινική ρήτρα 8,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Εδώ οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ: https://www.justice.gov & της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ: https://www.sec.gov/news/