Δένδιας – Τσαβούσογλου: Στις 14 Ιουνίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Δένδιας-Τσαβούσογλου / mfa.gr

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών να ανακοινώνει, ότι αποφασίστηκε συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

«Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και αν αυτό καταστεί δυνατόν σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Νίκος Δένδιας: Πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και των διαμετρικά αντίθετων θέσεων

Οι δύο υπουργοί συζητήσαν το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, αλλά και των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως Ελλάδα και Τουρκία έχουν πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά σοβαρά θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας. Συμφώνησαν επίσης, «την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid 19, ώστε οι πολίτες των δύο χωρών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ να μπορούν να επισκεφτούν τις χώρες μας», ενώ επισήμανε ότι αυτό είναι κάτι που αναμένεται να δώσει ώθηση στις τουριστικές βιομηχανίες και των δύο χωρών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε

«Αποφασίσαμε αμοιβαία αναγνώριση των εμβολιασμών με διαφορετικής προέλευσης εμβόλια, έχουμε ήδη υπογράψει με άλλες χώρες με Ρουμανία, Σερβία κλπ. Πιστεύουμε ότι η συμφωνία θα επηρεάσει σημαντικά τον τουρισμό. Θα γίνει μια 4η διάσκεψη για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Όπως προείπε ο Νίκος Δένδιας θα γίνει συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, υπάρχουν πολλά θέματα που χρήζουν επίλυσης.

Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε τη σχέση μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και όρους και συμφωνήσαμε, ότι θα συνεχιστεί αυτή η θετική συνεργασία. Ευχαριστώ Νίκο Δένδια θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε εκ νέου, σε διάφορα φόρουμ. Σε ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να σε ξαναδώ».