Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι: Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα σκοτώθηκε σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ

Ο Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι,

Οι ΗΠΑ σκότωσαν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Ayman al-Zawahiri (Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι), σε επίθεση με drone στο Αφγανιστάν, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σκοτώθηκε σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση που διεξήγαγε η CIA στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν την Καμπούλ την Κυριακή. Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε, ότι ο Ζαουαχίρι είχε «χαράξει ένα ίχνος δολοφονιών και βίας εναντίον Αμερικανών πολιτών» και πρόσθεσε«Τώρα αποδόθηκε δικαιοσύνη και αυτός ο ηγέτης των τρομοκρατών δεν υπάρχει πια».

Ο Ζαουαχίρι ανέλαβε την Αλ Κάιντα μετά το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011. Αυτός και ο Μπιν Λάντεν είχαν σχεδίασει μαζί τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ήταν ένας από τους «πιο καταζητούμενους τρομοκράτες» των ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι ανέφεραν, ότι ο Zawahiri βρισκόταν στο μπαλκόνι ενός ασφαλούς σπιτιού όταν το drone εκτόξευσε δύο βλήματα εναντίον του. Άλλα μέλη της οικογένειας που ήταν παρόντα, δεν τραυματίστηκαν και μόνο ο Ζαουαχίρι σκοτώθηκε στην επίθεση, πρόσθεσαν. Ο Μπάιντεν επισήμανε, ότι έδωσε την τελική έγκριση για το «χτύπημα ακριβείας» στον 71χρονο ηγέτη της Αλ Κάιντα μετά από μήνες σχεδιασμού.

Η δολοφονία του θα κλείσει τις πληγές οικογενειών, σχεδόν 3.000 θυμάτων, των επιθέσεων του 2001, πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι ο Ζαουαχίρι είχε σχεδιάσει και άλλες πράξεις βίας, συμπεριλαμβανομένης της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στο ναυτικό αντιτορπιλικό USS Cole στο Άντεν τον Οκτώβριο του 2000 που σκότωσε 17 Αμερικανούς ναύτες και τις επιθέσεις του 1998 στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία, στις οποίες 223 άτομα πέθανε.

Ποιος ήταν ο Ayman al-Zawahiri;

Ο Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι, αναφέρεται συχνά ως ο κύριος ιδεολόγος της Αλ Κάιντα. Ένας οφθαλμίατρος που βοήθησε στην ίδρυση της αιγυπτιακής μαχητικής ομάδας Ισλαμικής Τζιχάντ, ανέλαβε την ηγεσία της Αλ Κάιντα μετά τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν από τις αμερικανικές δυνάμεις τον Μάιο του 2011.

Πριν από αυτό, ο Ζαουαχίρι θεωρούνταν το δεξί χέρι του Μπιν Λάντεν και ορισμένοι ειδικοί πίστευαν, ότι ήταν ο «επιχειρησιακός εγκέφαλος» πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ζαουαχίρι ήταν το νούμερο δύο – πίσω μόνο από τον Μπιν Λάντεν – στη λίστα των 22 «πιο καταζητούμενων τρομοκρατών» που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ το 2001 και είχε χρηματική επιβράβευση 25 εκατομμυρίων δολαρίων (16 εκατομμύρια λίρες) στο κεφάλι του.

Στα χρόνια μετά τις επιθέσεις, ο Zawahiri αναδείχθηκε ως ο πιο εξέχων εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα, εμφανιζόμενος σε 16 βίντεο και ηχητικές κασέτες το 2007 – τέσσερις φορές περισσότεροι από τον Μπιν Λάντεν – καθώς η ομάδα προσπάθησε να ριζοσπαστικοποιήσει και να στρατολογήσει μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο.