AstraZeneca: Στο τελικό στάδιο δοκιμών θεραπεία αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού

Photo: Gustavo Fring / Pexels
Μια νέα θεραπεία αντισωμάτων, η οποία μειώνει τον κίνδυνο ατόμων να εμφανίσουν συμπτώματα COVID-19 κατά 77%, ανακοίνωσε η AstraZeneca.

Οι δοκιμές του φαρμάκου βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο, με την εταιρεία να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη, ότι θα  προσφέρει προστασία σε εκείνους που δεν ανταποκρίνονται θετικά στον εμβολιασμό.

Η βρέτανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία δήλωσε, ότι το 75% των συμμετεχόντων στη δοκιμή για τη θεραπεία – δύο τύποι αντισωμάτων που ανακαλύφθηκαν από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt – είχαν χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων μερικών με χαμηλότερη ανοσοαπόκριση στα εμβόλια.

Το φάρμακο θα μπορούσε να είναι κατάλληλο για ασθενείς που δεν συνιστάται εμβόλιο

Πάνω από τα τρία τέταρτα των 5.197 συμμετεχόντων στη δοκιμή σε τελευταίο στάδιο είχαν άλλες υποκείμενες ιατρικές παθήσεις. Από αυτούς οι 5.172 δεν είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό στην αρχή της μελέτης. Το φάρμακο θα μπορούσε να είναι κατάλληλο για ασθενείς για τους οποίους δεν συνιστάται εμβόλιο. Προσφέρει έως και ένα ολόκληρο έτος προστασίας από τον Covid και παρέχεται με ενδομυϊκή ένεση.

Παρόμοιες θεραπείες που γίνονται με  μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία “μιμούνται” τις φυσικές πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος αναπτύσσονται από τους Regeneron, Eli Lilly και GlaxoSmithKline, με συνεργάτη Vir. Η AstraZeneca είναι η πρώτη που δημοσίευσε θετικά δεδομένα για την πρόληψη του COVID από μια δοκιμή αντισωμάτων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Μενέλαος Πάγκαλος, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών ελήφθησαν τρεις μήνες μετά την παροχή των αντισωμάτων και οι ερευνητές θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη του φαρμάκου σε βάθος 15 μηνών.

Ο Πάγκαλος επισήμανε, ότι οι προοπτικές ενός νέου προϊόντος  COVID-19  της AstraZeneca θα ενίσχυε τη στρατηγική αξία του υπάρχοντος εμβολίου Vaxzevria, το οποίο ανέπτυξε η εταιρεία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Καμία άλλη εταιρεία δεν έχει παραδώσει δύο προϊόντα ενάντια στον SARS-CoV2. Αυτό σίγουρα μας βοηθάει να τοποθετηθούμε ως προς τον COVID”, δήλωσε ο Πάγκαλος στο Reuters. Να σημειώσουμε ότι το SARS-CoV2 είναι η επιστημονική ονομασία για τον κορωνοϊό, που προκαλεί τον COVID-19.

culpanews.gr με πληροφορίες από το Reuters