Οι γυναίκες του Αφγανιστάν υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν

Photo: Cottonbro / Pexels

Μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν, από τους Ταλιμπάν και την επικράτηση των ακραίων ισλαμιστών στο σύνολο της χώρας, διάχυτη είναι η ανησυχία στην παγκόσμια κοινωνία, για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και το μέλλον των γυναικών στη χώρα.

Τον γύρο του κόσμου κάνει το βίντεο, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, πριν λίγες ημέρες, βλέποντας άνδρες να «κρέμονται» από τα φτερά ή τις ρόδες ενός αεροπλάνου, την ώρα που αυτό απογειωνόταν από την Καμπούλ!

Οι γυναίκες έμειναν πίσω, αβοήθητες απροστάτευτες σε καθεστώς τρόμου! Η νέα κατάσταση στο Αφγανιστάν τις γυρίζει είκοσι χρόνια πίσω, δηλώνουν διπλωμάτες και αναλυτές.

Προσωπικές μαρτυρίες γυναικών, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν

«Περιμένω τους Ταλιμπάν να με σκοτώσουν». Δηλώνει η πρώτη γυναίκα που εξελέγη Δήμαρχος της Καμπούλ Ζαρίφ Γκαφάρι και έχει αγωνιστεί χρόνια για τα δικαιώματα των γυναικών. Ένας ιδιοκτήτης με κατάστημα ρούχων στη Καμπούλ, δηλώνει στο CNN ικανοποιημένος, αφού με την επικράτηη των Ταλιμπάν στην εξουσία, αφού άνδρες συρρέουν στα μαγαζιά, για να αγοράσουν μπούργκα στις συζύγους τους, καθώς θεωρούν πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος να κυκλοφορούν με ασφάλεια οι γυναίκες τους.

Η μαρτυρία μίας φοιτήτριας στον Guardian είναι αφοπλιστική. Περιέγραψε τον πανικό που έζησε όταν εκκένωσε η αστυνομία τους γυναικείους κοιτώνες του πανεπιστημίου. Αντί να τις βοηθήσουν έλεγαν τα εξής: «Είναι οι τελευταίες μέρες, που κυκλοφορείτε μόνες στο δρόμο» και συνέχισαν λέγοντας  «Μία μέρα θα παντρευτώ τέσσερεις από εσάς».

Μιλώντας στο Associated Press η είκοσι-εξάχρονη Zahra, η οποία είναι εργαζόμενη σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό για τα δικαιώματα των γυναικών, ανέφερε, ότι από τη στιγμή που μπήκαν οι Ταλιμπάν στη πόλη, είναι κλεισμένη στο σπίτι της μαζί με τα αδέλφια της. «Έχω δουλέψει σκληρά για να σπουδάσω και να εξελιχθώ…τώρα όμως κρύβομαι».

Οι κανόνες και οι αξίες του Ισλάμ, που ισχύουν για τις γυναίκες

  • Να είναι καλυμμένες με ενδύματα (Μπούργκα), από την “κορυφή έως τα νύχια”.
  • Να μην πηγαίνουν στο σχολείο και να μην εργάζονται, παρά μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις (Νόμος Σαρίας).
  • Δεν επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι τους, χωρίς τη συνοδεία κάποιου άνδρα- μέλους της οικογένειάς τους.
  • Τα παράθυρα των σπιτιών τους πρέπει να είναι βαμμένα, προκειμένου να μην μπορεί κανείς περαστικός να δει το εσωτερικό τους.
  • Η τιμωρία για την μοιχεία είναι δημόσιος λιθοβολισμός, συχνά μέχρι θανάτου. Ενώ αν μία γυναίκα ελεύθερη συνευρεθεί σεξουαλικά με έναν άνδρα, μαστιγώνεται 100 φορές δημοσίως.
  • Να έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο Σύστημα Υγείας. Καθώς καμία γυναίκα δεν μπορεί να εξεταστεί από γιατρό (οιοδήποτε φύλου), οπότε σε περίπτωση που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας κινδυνεύει να πεθάνει.
  • Τέλος αν γυναίκα αποκαλύψει σημείο του σώματός της, θα υποστεί βαριές σωματικές βλάβες. Ενώ αν διδάσκει εθελοντικά νεαρά κορίτσια δολοφονείται ενώπιον της οικογένειάς της.

Το μέλλον των Αφγανών γυναικών προβλέπεται “θολό” και δυσοίωνο. Σε όλο τον κόσμο διοργανώνονται διαδηλώσεις υποστήριξης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ΗΠΑ εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία, καλώντας τους Ταλιμπάν να «αποφευχθεί οποιαδήποτε μορφή διακρίσεων και κατάχρησης», έτσι ώστε να διαφυλαχθούν τα δικαιώματά τους.