CDC: Ασφαλή τα εμβόλια mRNA COVID-19 για τις εγκύους

Photo Thirdman / Pexels

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ (CDC), τα εγκεκριμένα mRNA εμβόλια κατά του κορονοϊού (Pfizer/BioNTech και Moderna) «είναι ασφαλή και αποτελεσματικά» για τις εγκύους . Είναι η πρώτη φορά που το CDC, με τόσο κατηγορηματικό τρόπο, είναι υπέρ του εμβολιασμού των εγκύων, κάτι που ήδη έχει κάνει και το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

Όπως αναφέρει στην έκθεση του το CDC, o εμβολιασμός για τον COVID-19 συνιστάται σε όλους ηλικίας 12 ετών και άνω, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που προσπαθούν να μείνουν έγκυες τώρα ή μπορεί να μείνουν έγκυες στο μέλλον, καθώς και των συντρόφων τους.

Ειδικότερα θα πρέπει να γνωρίζουμε 

  • Συνιστάται ο εμβολιασμός για τον COVID-19 σε όλα τα άτομα 12 ετών και άνω, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που είναι έγκυες, θηλάζουν, προσπαθούν να μείνουν έγκυες τώρα ή μπορεί να μείνουν έγκυες στο μέλλον.
  • Τα στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού κατά του COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνονται. Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα οφέλη από τη λήψη εμβολίου COVID-19 υπερτερούν των γνωστών ή πιθανών κινδύνων εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οποιαδήποτε εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων COVID-19, προκαλούν προβλήματα γονιμότητας σε γυναίκες ή άνδρες.

Οι έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια από τον COVID-19

Παρόλο που ο συνολικός κίνδυνος σοβαρής ασθένειας είναι χαμηλός, οι έγκυες και πρόσφατα έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από τον COVID-19 σε σύγκριση με μη εγκύους. Η σοβαρή ασθένεια περιλαμβάνει ασθένεια που απαιτεί νοσηλεία, εντατική φροντίδα, ανάγκη αναπνευστήρα ή ειδικό εξοπλισμό για την αναπνοή ή ασθένεια που οδηγεί σε θάνατο. Επιπλέον, οι έγκυες με COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο άλλων δυσμενών αποτελεσμάτων της εγκυμοσύνης, σε σύγκριση με τις έγκυες γυναίκες χωρίς COVID-19.

Δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τα στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν και περιορισμένα, αυξάνονται. Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα οφέλη από τη λήψη εμβολίου COVID-19 υπερτερούν των γνωστών ή πιθανών κινδύνων εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  • Τα εμβόλια COVID-19 δεν προκαλούν μόλυνση, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων ή των μωρών τους: Κανένα από τα εμβόλια COVID-19 δεν περιέχει τον ζωντανό ιό που προκαλεί τον COVID-19, οπότε ένα εμβόλιο COVID-19 δεν μπορεί να αρρωστήσει κανέναν με COVID-19, συμπεριλαμβανομένων εγκύους ή τα μωρά τους.
  • Τα πρώτα δεδομένα για την ασφάλεια λήψης εμβολίου mRNA COVID-19 (Moderna ή Pfizer-BioNTech) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι καθησυχαστικά:

Το CDC δημοσίευσε τα πρώτα δεδομένα των ΗΠΑ σχετικά με την ασφάλεια λήψης εμβολίου mRNA COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η έκθεση ανέλυσε δεδομένα από τρία συστήματα παρακολούθησης της ασφάλειας για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτά τα πρώτα δεδομένα δεν βρήκαν ανησυχίες για την ασφάλεια των εγκύων που εμβολιάστηκαν ή των μωρών τους.

Μια άλλη αναφορά εξέτασε εγκύους που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο εγκυμοσύνης χωρίς ασφάλεια που εμβολιάστηκαν πριν από τις 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Οι επιστήμονες δεν βρήκαν αυξημένο κίνδυνο αποβολής μεταξύ των ατόμων που έλαβαν εμβόλιο mRNA COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η λήψη εμβολίου mRNA COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης

Πολλές εγκυμοσύνες που αναφέρονται σε αυτά τα συστήματα παρακολούθησης της ασφάλειας είναι σε εξέλιξη. Το CDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί άτομα που εμβολιάζονται σε όλα τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης για να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη και τα μωρά.

  • Τα πρώτα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η λήψη ενός εμβολίου mRNA COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης: Μια πρόσφατη μελέτη από το Ισραήλ συνέκρινε εγκύους που έλαβαν εμβόλιο mRNA COVID-19 με εκείνους που δεν το έκαναν. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο εμβολιασμός μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό που προκαλεί τον COVID-19.3
  • Ο εμβολιασμός εγκύων δημιουργεί αντισώματα που μπορεί να προστατεύσουν το μωρό τους: Όταν οι έγκυες λαμβάνουν ένα εμβόλιο mRNA COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα τους δημιουργεί αντισώματα κατά του COVID-19, παρόμοια με τα μη έγκυα άτομα. Αντισώματα που δημιουργήθηκαν μετά από ένα έγκυο άτομο που έλαβε εμβόλιο mRNA COVID-19 βρέθηκαν στο αίμα του ομφάλιου λώρου. Αυτό σημαίνει ότι ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των βρεφών από τον COVID-19. Περισσότερα δεδομένα χρειάζονται για να προσδιοριστεί πώς αυτά τα αντισώματα, παρόμοια με αυτά που παράγονται με άλλα εμβόλια, μπορούν να παρέχουν προστασία στο μωρό

Πρόσθετες κλινικές δοκιμές που μελετούν την ασφάλεια των εμβολίων COVID-19 και πόσο καλά λειτουργούν σε έγκυα άτομα βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται. Οι κατασκευαστές εμβολίων συλλέγουν και αναθεωρούν επίσης δεδομένα από άτομα που ολοκληρώθηκαν σε κλινικές δοκιμές που έλαβαν εμβόλιο και έμειναν έγκυοι.

Παρενέργειες εμβολίου

Οι παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν μετά τη λήψη οποιουδήποτε από τα διαθέσιμα εμβόλια COVID-19, ειδικά μετά τη δεύτερη δόση για εμβόλια που απαιτούν δύο δόσεις. Οι έγκυοι δεν έχουν αναφέρει διαφορετικές παρενέργειες από μη εγκύους μετά τον εμβολιασμό με εμβόλια mRNA COVID-19 (εμβόλια Moderna και Pfizer-BioNTech).

Εάν εμφανίσετε πυρετό μετά τον εμβολιασμό, πρέπει να πάρετε ακεταμινοφαίνη (Tylenol®) επειδή ο πυρετός – για οποιονδήποτε λόγο – έχει συσχετιστεί με δυσμενείς συνέπειες της εγκυμοσύνης. Μάθετε περισσότερα στο Τι να περιμένετε μετά τη λήψη εμβολίου COVID-19.

Αν και σπάνιο, μερικοί άνθρωποι είχαν αλλεργικές αντιδράσεις μετά τη λήψη εμβολίου COVID-19. Συζητήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν έχετε ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης σε οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο ή ενέσιμη θεραπεία (ενδομυϊκή, ενδοφλέβια ή υποδόρια).

Δείτε εδώ την πλήρη ανακοίνωση του CDC