Απαίτηση της διεθνούς κοινότητας να λογοδοτήσει η Ρωσία για το θάνατο αμάχων στην Ουκρανία

Bucha Ukraine- twitter @trt

Όλο και περισσότεροι από τους παγκόσμιους ηγέτες ζητούν να λογοδοτήσει η Ρωσία για τις φρικαλεότητες και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ο στρατός της διεξήγαγε στην Ουκρανία, καθώς φωτογραφίες δεκάδων νεκρών αμάχων και ενός ομαδικού τάφου στα περίχωρα του Κιέβου κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy κατηγόρησε τη Μόσχα για γενοκτονία, υποστηρίζοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει διαπράξει χονδροειδείς καταχρήσεις, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων και δολοφονιών παιδιών.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περισσότερα από 400 πτώματα αμάχων έχουν συλλεχθεί από περιοχές κοντά στο Κίεβο, από τις οποίες αποσύρθηκαν πρόσφατα οι ρωσικές δυνάμεις.

«Όταν βρίσκουμε ανθρώπους με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους και αποκεφαλισμένους, τέτοια πράγματα δεν καταλαβαίνω — δεν καταλαβαίνω τα παιδιά που σκοτώνονται και βασανίζονται», είπε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του την Κυριακή στο «Face the Nation». ”

Η κυβέρνηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε κατηγορηματικά τις ουκρανικές κατηγορίες, με το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα να ισχυρίζεται ότι «κανένας πολίτης δεν αντιμετώπισε καμία βίαιη ενέργεια από τον ρωσικό στρατό» και ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο των νεκρών στην Μπούχα ήταν «σκηνικά- που διαχειρίζεται το καθεστώς του Κιέβου για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης».

Τα σχόλια των ηγετών της Δύσης έγιναν αφότου τα ουκρανικά στρατεύματα ανέφεραν ότι βρήκαν βάναυσα πτώματα με δεμένα χέρια, τραύματα από πυροβολισμούς στο κεφάλι και σημάδια βασανιστηρίων στην πόλη Bucha, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την πόλη στα περίχωρα του Κιέβου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία προηγουμένως είχε αναφερθεί στον κ. Πούτιν ως εγκληματία πολέμου, υποσχέθηκε την Κυριακή, μαζί με ηγέτες από όλη την Ευρώπη, να λογοδοτήσει τη Μόσχα για τυχόν φρικαλεότητες που έχουν συμβεί από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή πριν από σχεδόν έξι εβδομάδες.

Αναφορικά με τις εικόνες πτωμάτων αμάχων στην Μπούχα, ο κ. Blinken είπε: «Δεν μπορείτε παρά να δείτε αυτές τις εικόνες ως μια γροθιά στο στομάχι … Έχουμε ξαναπεί για την επιθετικότητα της Ρωσίας ότι πιστεύαμε ότι ήταν πιθανό να διαπράττουν φρικαλεότητες» και συμπλήρωσε «Πρέπει να υπάρξει ευθύνη για αυτό»… . «Αλλά νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι – δεν μπορούμε να μείνουμε μουδιασμένοι σε αυτό. Δεν μπορούμε να το ομαλοποιήσουμε αυτό».

Η Γερμανία είπε ότι η Δύση θα επιβάλει σύντομα περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στις αναφορές για εγκλήματα πολέμου.«Ο Πούτιν και οι υποστηρικτές του θα νιώσουν τις συνέπειες», δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε δήλωση.

Bucha Ukraine- twitter @Podolyak_M

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε περαιτέρω κυρώσεις με στόχο τις εξαγωγές άνθρακα και πετρελαίου της Ρωσίας – λέγοντας στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι υπάρχουν «σαφείς ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου».

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίν Λάμπρεχτ λέει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει τώρα να συζητήσει την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου – κάτι που οι ηγέτες ήταν απρόθυμοι να κάνουν μέχρι στιγμής παρά την προτροπή της Ουκρανίας λόγω των επιπτώσεων που θα είχε στους ευρωπαίους καταναλωτές

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε αυτό που ονόμασε «απεχθές επιθέσεις». Οι αναφορές δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να ανακοινώσει νέες κυρώσεις αυτή την εβδομάδα

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας έγραψε στο Twitter σχετικά με τις εικόνες που προέκυψαν από την Μπούχα και είπε «αυτό δεν είναι πεδίο μάχης, είναι σκηνή εγκλήματο. «Φωτογραφίες δολοφονημένων πολιτών στο Irpin και το Bucha από ρωσικά στρατεύματα θυμίζουν τις μαζικές δολοφονίες από σοβιετικά και ναζιστικά καθεστώτα», έγραψε σε ένα από τα πολλά tweets, όλα στα αγγλικά.ς».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Τσαρλς Μισέλ δήλωσε ότι περαιτέρω κυρώσεις και υποστήριξη της ΕΕ είναι «καθ’ οδόν»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε φρικτή τη δολοφονία αμάχων στην πόλη, λέγοντας στο CNN ότι «είναι μια βαρβαρότητα εναντίον αμάχων που δεν έχουμε δει στην Ευρώπη για δεκαετίες».