Ανάπτυξη ρεκόρ 18,3% ανακοίνωσε η Κίνα για το α΄ τρίμηνο του 2021

Photo Brett Sayles / Pexels

Ανάπτυξη ρεκόρ ανακοίνωσε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η Κίνα για το πρώτο τρίμηνο του 2021 κατά 18,3%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Είναι η μεγαλύτερη ανάπτυξη στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας από το 1992. Ωστόσο, τα παραπάνω στοιχεία  είναι κάτω από τις προσδοκίες, βάση μιας δημοσκόπησης του Reuters μεταξύ οικονομολόγων, που προέβλεπε αύξηση 19%.

Ο ρυθμός ανάπτυξης που ανακοινώθηκε είναι μεν υψηλός, άλλα είναι ενδεικτικός για το λόγο, ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, η οικονομία της Κίνας είχε συρρικνώθηκε κατά 6,8%, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων της επιδημίας Covid-19.

“Η εθνική οικονομία έκανε μια καλή αρχή”, σχολίασε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας, η οποία δημοσίευσε τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου. Αλλά πρόσθεσε: “Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η επιδημία Covid-19 εξαπλώνεται ακόμη παγκοσμίως και το διεθνές τοπίο περιπλέκεται με υψηλές αβεβαιότητες και αστάθειες“.

Το θετικό είναι, ότι και άλλα βασικά οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την στατιστική υπηρεσία της Κίνας, δείχνουν επίσης, μια συνεχιζόμενη ανάκαμψη και είναι ασυνήθιστα υψηλά, για τον λόγο ότι συγκρίνονται με τα εξαιρετικά “αδύναμα” στοιχεία των περσυνών μηνών. Συγκεκριμένα η βιομηχανική παραγωγή για το Μάρτιο αυξήθηκε κατά 14,1% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 34,2%.

Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας ανακοινώθηκε ακριβώς την ώρα που η ηγεσία της χώρας παλεύει με το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο προκλήθηκε από την οικονομική ανάπτυξη τις δεκαετίες. Ιστορικά, αυτή η ανάπτυξη τροφοδοτήθηκε σχεδόν αποκλειστικά από εκπομπές καύσης άνθρακος, φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Κίνα συνέχισε να κερδίζει οικονομική δύναμη. Συγκρίνοντας την ανάπτυξη του πρώτου τρίμηνου του 2021,με αυτήν του τελευταίου τρίμηνου του 2020, η κινεζική οικονομία αυξήθηκε κατά 0,6%. Η κινέζικη οικονομία με τη βοήθεια των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης, αλλά και των ενισχύσεων στις  επιχειρήσεις, έχει ανακάμψει σταθερά από την επιδημία. Παρά την καταστροφική έναρξη το 2020, η Κίνα ήταν η μόνη μεγάλη οικονομία που σημείωσε ανάπτυξη στο τέλος του έτους η οποία διαμορφώθηκε, στο 2,3%. Τέλος η Κίνα έχει θέσει στόχο οικονομικής ανάπτυξης 6% για το 2021.

culpanews.gr με πληροφορίες BBC