Αναλυτικά όλα τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από τη Δευτέρα

Εξειδικεύθηκαν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός. Όπως τόνισε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, αυτά δεν έχουν τιμωρητικό, αλλά προστατευτικό χαρακτήρα προς τους ανεμβολίαστους και έχουν ως κύριο στόχο να κρατήσουν την κοινωνία ανοιχτή. Τα μέτρα είναι στοχευμένα σε τρία επίπεδα:

  • Χώροι προσβάσιμοι σε όλους, (φαρμακεία και καταστήματα τροφίμων)
  • Για εμβολιασμένους ή με έλεγχο τους ανεμβολίαστους (ανοικτοί χώροι εστίασης, λιανεμπόριο, χώροι εργασίας, χώροι λατρείας, κομμωτήρια)
  • Μόνο για εμβολιασμένους η διασκέδαση σε κλειστούς χώρους, (θέατρα, σινεμά, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια & κλειστοί χώροι εστίασης).

Στους χώρους εργασίας (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα)  θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο, που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30. Ειδικότερα, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου τις καθημερινές θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Από τις 13 Δεκεμβρίου όποιος είναι άνω των 60 θα πρέπει να έχει κάνει την τρίτη δόση για να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος, αλλιώς μετά τη πάροδο 7 μηνών δεν θα ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Για την είσοδο των ανηλίκων στους κλειστούς χώρους θα απαιτείται, σελφ τεστ και όχι εργαστηριακός έλεγχος.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός

  • Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν. Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.
  • Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες –επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.
  • Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.
  • Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.
  • Και πέμπτον, αλλά πρώτης σημασίας, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.