Αλέξης Τσίπρας στο iEidiseis: Ο Μητσοτάκης διχάζει ενώ ο τόπος χρειάζεται ηγεσία να πείθει και να ενώνει

Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη στο iEidiseis / syriza.gr

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο iEidiseis και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας δηλώνει, ότι ο πρωθυπουργός σχεδιάζει πρόωρες εκλογές για να προλάβει τη φθορά από τα αδιέξοδα στην οικονομία. Απαντά στα ερωτήματα γιατί ζητάει κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων με 151 ψήφους και ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός την επομένη των εκλογών, ενώ εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας, το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ασφαλιστικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο iEidiseis, μεταξύ άλλων αναφέρει :

Στάση ευθύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ

Κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι όχι απλώς δεν αναγνωρίζει την πλάτη που βάζει η αξιωματική αντιπολίτευση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εμείς ακολουθήσαμε μια στάση ευθύνης. Και δε μετανιώνουμε γι’ αυτό. Εν τούτοις, τούτη την ώρα, βλέποντας όλες αυτές τις κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, είχα υποχρέωση να θέσω το κόμμα μου σε εκλογικό συναγερμό. Και αυτό έκανα. Διότι ο εκλογικός αιφνιδιασμός, είναι ενδεχομένως μια τακτική αν ο αντίπαλος είναι εν υπνώσει. Αν ο αντίπαλος το αναγνωρίζει και είναι σ’ εγρήγορση, δεν υπάρχει αιφνιδιασμός. Και δε νομίζω ότι θα αιφνιδιαστεί κανένας από τις όποιες αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη, όποτε και αν τις λάβει».

Ο κ. Μητσοτάκης θ’ αναγκαστεί να οδηγηθεί στις κάλπες

Προβλέπει πως «το κοινωνικό πλαίσιο από το φθινόπωρο και μετά, θα είναι εκρηκτικό» και «συνεπώς, ο κ. Μητσοτάκης θ’ αναγκαστεί να οδηγηθεί στις κάλπες εξαιτίας, επαναλαμβάνω, των αντιλαϊκών του επιλογών, εξαιτίας της εμμονικής στάσης που έχει κρατήσει σε μια σειρά από θέματα, κυρίως όμως σε θέματα οικονομικά και κοινωνικά».

Δίνει το στίγμα της αντιπολίτευσης που θα ακολουθήσει στο εξής: «Ομολογώ ότι σ’ αυτές τις συνθήκες δε μας μένει άλλος δρόμος από την υπεύθυνη και δυναμική αντιπολίτευση, εν τούτοις, φρονώ ότι με την πάροδο του χρόνου, η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, θ’ αρχίσει να μετασχηματίζεται και σε συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση και τότε είναι που θα δρομολογηθούν και πολιτικές εξελίξεις, κατά τη γνώμη μου».

Απευθύνεται εκ νέου στα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης για κυβέρνηση από τις εκλογές με απλή αναλογική: «Στα κρίσιμα λοιπόν ζητήματα που έχουμε καταθέσει σαφείς προτάσεις, περιμένουμε ν’ ακούσουμε τις διαφωνίες ή τις συγκλίσεις. Εκεί θα φανεί λοιπόν αν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας ή διαφωνίας και όχι σε γενικόλογες και αόριστες πολιτικές τοποθετήσεις».

Στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτος έστω και με μία ψήφο

Θέτει ως στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτος έστω και με μία ψήφο, το βράδυ της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης. «Διότι αυτός ο συσχετισμός είναι που θ’ ανοίξει το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης», σημειώνει χαρακτηριστικά. Παράλληλα τονίζει πως η κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων θα πρέπει «να είναι πλειοψηφική, δε μπορεί να είναι μειοψηφική, πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, να πάρει τις 151». Στο δε ερώτημα ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός απαντά με νόημα: «Συνήθως τον Πρωθυπουργό τον εκλέγει ο λαός. Ο λαός είναι αυτός που με την ετυμηγορία του υποδεικνύει στις πολιτικές δυνάμεις, ποιος πρέπει να ηγηθεί του κυβερνητικού σχήματος».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, στο iEidiseis