Το Ιράν εξαπέλυσε εκατοντάδες πυραύλους κατά του Ισραήλ

Anti-missile system fires interception missiles as missiles fired from Iran, as seen in the West Bank on October 1, 2024 (credit: WISAM HASHLAMOUN/FLASH90)

Πάνω από 180 βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στο Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης (1/10) από το Ιράν, σύμφωνα με την The Jerusalem Post, με αποτέλεσμα να ηχήσουν 1.800 σειρήνες πυραύλων σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν οι πυραυλικές επιθέσεις έρχονται ως αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο Αμπάς Νιλφορουσάν.

Το Ιράν επιτέθηκε για τελευταία φορά στο Ισραήλ τον Απρίλιο, αλλά οι πύραυλοί του εξουδετερώθηκαν από τις ενοποιημένες ενέργειες πέντε στρατών: Ισραήλ, ΗΠΑ, Γαλλίας, Ιορδανίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Υποτίθεται ότι αυτή η επίθεση ήταν μεγαλύτερη από τους 120 βαλλιστικούς πυραύλους, 170 drones και δεκάδες πυραύλους κρουζ που εκτόξευσε το Ιράν στο Ισραήλ τον Απρίλιο.

Η ιρανική επίθεση θα έχει συνέπειες, προειδοποιεί ο ισραηλινός στρατός  

Σε δήλωση που δόθηκε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετά την επίθεση, ο Ισραηλινός Στρατός δεσμεύτηκε, ότι θα χτυπήσει δυναμικά τη Μέση Ανατολή. “Αυτή η ιρανική επίθεση είναι σοβαρή και θα έχει συνέπειες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, λέγοντας ότι δόθηκε άδεια στους Ισραηλινούς να βγουν από τα καταφύγια και από ασφαλείς τοποθεσίες κατόπιν εκτίμησης της κατάστασης.Τόνισε πως ο στρατός δεν έχει αναφορές για τραυματισμούς από την ιρανική πυραυλική επίθεση.

Νετανιάχου: Το Ιράν έκανε ένα «μεγάλο λάθος» απόψε και θα το πληρώσει

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε απόψε ότι η πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ απέτυχε και προανήγγειλε αντίποινα.

«Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε και θα το πληρώσει», είπε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Το καθεστώς στο Ιράν δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας ούτε την αποφασιστικότητα μας να εκδικηθούμε τους εχθρούς μας», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Η εντολή για την εκτόξευση πυραύλων δόθηκε από τον αγιατολάχ Χαμενεΐ

Η εντολή για την εκτόξευση πυραύλων εναντίον του Ισραήλ δόθηκε από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσαν υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Ρόιτερς. και πρόσθεσαν ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη για οποιαδήποτε αντίποινα. Παράλληλα η διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ χαρακτήρισε «νόμιμη, λογική και θεμιτή απάντηση στις τρομοκρατικές ενέργειες» την εκτόξευση των πυραύλων.

Σε ασφαλή τοποθεσία παραμένει ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ μετά την έναρξη της πυραυλικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ, ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters κορυφαίος ιρανός αξιωματούχος.