200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821: Η μεγαλειώδης παρέλαση (video)

Με τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση, Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και των επίσημων προσκεκλημένων της ελληνικής Δημοκρατίας, κορυφώθηκαν σήμερα 25η Μαρτίου οι εορτασμοί για την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Από την εξέδρα των επισήμων τηρώντας τους υγειονομικούς κανόνες εκτός από την Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μέλη της κυβέρνησης, την παρέλαση παρακολούθησαν, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος με τη δούκισσα της Κορνουάλλης και η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλωράνς Παρλί.

Παραβρέθηκαν επίσης ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου.

Η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα

Η παρέλαση ξεκίνησε με τη μπάντα της  στρατιωτικής διοίκησης να παιανίζει ήχους ελληνικών εμβατηρίων ακολούθησε  έφιππο τμήμα με τις παραδοσιακές φορεσιές διαφόρων ιστορικών περιόδων (Επανάστασης 1821, Βαλκανικών Πολέμων, Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, Μικρασιατικής Εκστρατείας, Α’ Παγκοσμίου Πολέμου).

Μετά τους έφιππους  παρέλασαν Ελληνόπουλα, κορίτσια και αγόρια, με παραδοσιακές στολές και στη συνέχεια ακολουθήσε τμήμα με τα λάβαρα και τις σημαίες της Επανάστασης και ο Ιερός Λόχος, σώμα που ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη που είχε στελεχωθεί από εθελοντές σπουδαστές των ελληνικών παροικιών της Μολδοβλαχίας.

Κατόπιν παρέλασαν ουλαμοί με ενδυμασίες από διάφορες περιοχές, ηπειρωτικές και νησιωτικές, της Ελλάδας. Την μηχανοκίνητη παρέλαση άνοιξε η  Στρατονομία.

Αναλυτικά στην παρέλαση έλαβαν μέρος

Τη μηχανοκίνητη φάλαγγα οχημάτων και μοτοσικλετών των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, ακολούθησε το μηχανοκίνητο Πεζικό, ένας μηχανοκίνητος λόχος Υποστήριξης.

Άρματα μάχης Λέοπαρντ (Leo -2 HEL). Φέτος το σώμα των τεθωρακισμένων συμπληρώνει  90 χρόνια παρουσίας στον ελληνικό Στρατό – αποτελώντας την εξέλιξη του ιππικού.

Αντιαεροπορικά συστήματα ΒΕΛΟΣ Πάτριοτ, ΧΩΚ,  εκτοξευτές πυραύλων MLRS, συστήματα Μη επανδρωμένων Αεροχημάτων (SPERWER).

Μηχανοκίνητα τμήματα του Υγειονομικού και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Πάνω από την παρέλαση πέταξαν σχηματισμοί αεροσκάφη και ελικόπτερα όλων των τύπων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας F-16, M-2000/5 και F-4, RAFALE της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και 2 αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού αεροσκάφη VOYAGER της Πολεμικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου και KC-135 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού -4 AH-64A και 4 AH-64D (Apache), 4 CH-47D (chinook), 2 NH-90, 4 UH-1H (huey) και 4 OH-58 kiowa warrior

Ελικόπτερα (2) SH-70 και αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3B του Πολεμικού Ναυτικού και τα ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας (1 EC-135, 1 BO-105), του Πυροσβεστικού Σώματος (2 AS-332 και BK-117) και του Λιμενικού Σώματος (1 DAUPHIN).

Την παρέλαση έκλεισαν τα πεζοπόρα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων. Πρώτοι παρέλασαν οι Εύζωνοι της  προεδρικής φρουράς ,οι πολεμικές σημαίες του Πεζικού και ακολούθησαν τμήματα των παραγωγικών σχολών των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ιδιαίτερη εντύπωση όπως κάθε χρόνο προκάλεσε η δυναμική παρουσία των τμημάτων των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων .

Προηγουμένως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και οι υψηλοί προσκεκλημένοι κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, έγινε η ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων και η επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος των Ευζώνων.

Δείτε εδώ ολόκληρη την παρέλαση

 

Μήνυμα του πιλότου του αεροσκάφος «Ζευς»

«Από τους απόρθητους ελληνικούς ουρανούς, οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας στέλνουμε μήνυμα περηφάνειας και σιγουριάς. Στα λευκά σύννεφα και πάνω από τις μπλε θάλασσες, απλώνουμε τη γαλανόλευκη και την κάνουμε ασπίδα για κάθε γωνιά του τόπου μας». Αυτό τόνισε σε μήνυμά του ο πιλότος της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους F-16 «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας επισμηναγός Δημήτρης Βολακάκης.

«Τιμούμε τα 200 χρόνια του 1821. Αυτούς που απελευθέρωσαν την πατρίδα και όσους, μετά, την μεγάλωσαν σε όλα: Σε επικράτεια, σε δημοκρατία και ευημερία» ανέφερε ο επισμηναγός.

«Κρατάμε», συνέχισε, «γερά τη σκυτάλη του εθνικού χρέους. Φρουροί της ανεξαρτησίας και της ειρήνης».

«Ψηλά τα βλέμματα και οι καρδιές! Εκεί αγρυπνούν τα ελληνικά φτερά. Για να μας ταξιδεύουν ενωμένους στον τρίτο αιώνα της ελεύθερης ζωή μας. Χρόνια πολλά πατρίδα! Χρόνια πολλά Έλληνες, παντού στον κόσμο» καταλήγει στο μήνυμά του ο πιλότος του αεροσκάφους «Ζευς».