Ανησυχία για την Αττική – Σενάρια για σκληρό lockdown

ck/culpa media

Όπως όλα δείχνουν, δεν  θα γλυτώσουμε τα νέα αυστηρότερα μέτρα, που εισηγούνται οι ειδικοί. Η έξαρση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα, ιδιαιτέρα στην Αττική, «πιέζει» την κυβέρνηση στην επιβολή ενός σκληρού lockdown, σε περίπτωση που η επιδημία ενταθεί τις επόμενες ημέρες.

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Αττική

Με τα κρούσματα να ανεβαίνουν ανησυχητικά και οι μεταλλάξεις να έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας μας, οι επιστήμονες ήδη μελετούν να εισηγηθούν νέα περιοριστικά μέτρα, για την Αττική για τα προλάβουν τα χειρότερα.

Τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία, μια και στην Αττική χθες καταγράφηκαν τα 612 κρούσματα κορωνοϊού COVID-19 από τα 1.151 που διαγνώστηκαν σε όλη τη χώρα.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ανέφερε ότι η κατάσταση στην οποία έχει εισέλθει η Αττική τείνει από στιγμή σε στιγμή να εκτραχυνθεί με 4.000 ενεργά κρούσματα, ενώ σημείωσε ότι μόλις πέντε ημέρες πριν, την περασμένη Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, ο αντίστοιχος αριθμός ανερχόταν στα 2.800.

Πρόσθετα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκληρό lockdown είναι μέσα στα άμεσα μέτρα που ενδεχομένως θα ληφθούν. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 70%, κατάργηση του click in shop και πιθανόν και του click away και κλείσιμο κομμωτηρίων, κέντρων μανικιούρ – πεντικιούρ, ΚΤΕΟ και συνεργείων αυτοκινήτων.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σήμερα στα 159.866, εκ των οποίων 52% άνδρες. Συνολικά στη χώρα μέχρι σήμερα έχουν καταγράφει 5.878 θάνατοι.

Οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους βλέποντας ότι ο  δείκτης θετικότητας να ανεβαίνει από το 2% στο 3,5% με τη χώρα να βρίσκεται στο όριο να «κοκκινίσει» στον χάρτη της Ευρώπης για τον κορονοϊό.